Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nederlandse uitgevers vechten om vertaling van boek van Thomas Piketty

Nederlandse uitgevers vechten om de vertaalrechten van Le capital au XXIe siècle (Het kapitaal in de 21ste eeuw), het succesboek van de Franse econoom Thomas Piketty. In de eerste biedingsronde bij de Franse uitgeverij Editions du Seuil liepen de biedingen al op tot 40.000 euro, een uitzonderlijk hoog bedrag voor een non-fictiewerk. Gisteren sloot de

Nederlandse uitgevers vechten om de vertaalrechten van Le capital au XXIe siècle (Het kapitaal in de 21ste eeuw), het succesboek van de Franse econoom Thomas Piketty.

In de eerste biedingsronde bij de Franse uitgeverij Editions du Seuil liepen de biedingen al op tot 40.000 euro, een uitzonderlijk hoog bedrag voor een non-fictiewerk. Gisteren sloot de tweede ronde.

Update 19.07 uur: De Bezige Bij heeft de vertaalrechten gekocht, zo meldt de uitgever op Twitter.

Twitter avatar debezigebij De Bezige Bij De vertaling van spraakmakend boek Thomas Piketty - Le capital au XXIe siècle - verschijnt in januari! #piketty

Sinds het verschijnen van de Engelse vertaling, in maart bij Harvard University Press, is Piketty’s aanval op economische ongelijkheid een bestseller. In ruim een maand zijn er 200.000 exemplaren verkocht in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Piketty slaat in zijn boek alarm over de groeiende ongelijkheid tussen mensen met vermogen, dat vanzelf groeit, en zij die alleen over inkomen uit arbeid beschikken. Nobelprijswinnaar en columnist Paul Krugman noemde het in The New York Times „een boek dat de manier verandert waarop we denken over de samenleving en waarop we economie bedrijven”.

Nederlandse uitgevers die zich nu realiseren dat ze hadden kunnen toeslaan voordat de Engelse editie verscheen, staren nu beteuterd naar hun schoenpunten. Na de verschijning afgelopen september hadden zij waarschijnlijk  de rechten voor enkele duizenden euro’s kunnen krijgen.

Dat uitgevers nu alsnog bereid zijn veel te betalen komt doordat het een prestigeproject is geworden. De uitgever die Piketty weet binnen te halen zal waarschijnlijk makkelijker toekomstige stereconomen aan zich weten te binden. Verder verwachten zij dat het boek een nieuw standaardwerk wordt, dat nog jarenlang verplichte kost zal zijn voor studenten.

Uitgeverij Seuil heeft de rechten inmiddels weten te verkopen aan vijftien landen, van Brazilië tot China. Ook is er een Arabische vertaling in de maak. De biedingen lopen nog in zeker tien landen.