Nederland naar finale van Eurovisie Songfestival

The Common Linnets tijdens hun optreden tijdens de halve finale van het Songfestival in Kopenhagen.
The Common Linnets tijdens hun optreden tijdens de halve finale van het Songfestival in Kopenhagen. AP / Frank Augstein

De lijnen zijn gesloten, de halve finale van het Eurovisie Songfestival is voorbij. Nederland heeft de finale gehaald. In de finale van aanstaande zaterdag staan verder Montenegro, Hongarije, Rusland, Armenië, Azerbeidzjan, San Marino, Oekraïne, Zweden en IJsland.

Het bleef spannend of Nederland het zou halen; pas als negende werd Nederland genoemd. Commentator Jan Smit concludeert dat “kwaliteit weer beloond wordt”. Onze muziekredacteur Amanda Kuyper op Twitter:

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper NL: Foutloze, steady uitvoering. Stijlvolle act met prachtige visuals tussen alle camp, kermis en uitvergroot drama in dit EK muziek #esf14

Het optreden van de Nederlandse inzending The Common Linnets:

De vijf grote landen - Spanje, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië - en gastland Denemarken hebben sowieso een plek in de finale, omdat ze het meest betalen. Ook Anouk bereikte vorig jaar de finale voor Nederland met haar nummer Birds. Ze eindigde uiteindelijk als negende. Vóór haar was Re-Union in 2004 de laatste Nederlandse act die zich van een finaleplek wist te verzekeren.

Boegeroep bij Rusland

Het Songfestival had, op de achtergrond, een politiek tintje: zowel Rusland als Oekraïne stonden in de halve finale. Beide landen schopten het tot de eindstrijd. Hoewel in de inzendingen geen enkele verwijzing naar de dreigende oorlog te vinden is, was er vanavond in de zaal toch iets van de crisis te merken. Na het optreden van Rusland en de bekendmaking dat het land door is naar de finale, was boegeroep te horen.

Twitter avatar amandakuyper Amanda Kuyper Los van succes NL, boegeroep Rusland opmerkelijk en San Marino voor het eerst door #esf14

Kuyper schreef in NRC vandaag over de spanning tussen Oekraïne en Rusland: (€)

“Rusland heeft de zuurstokzusjes Tolmatsjevy, terwijl Oekraïne de 21-jarige Maria Jaremtsjoek inzet, met naast haar een jongen rennend in een tredmolen. Beide landen houden het luchtig: geen politieke verwijzingen, geen statements. (…) In het verleden konden Rusland en Oekraïne doorgaans rekenen op de sympathie van elkaars televisiekijkers. Nu heeft de European Broadcast Union (EBU) het hoofd gebroken over de technische vraag waar ze de stemmen uit De Krim bij moeten tellen. Festivalorganisator Sietse Bakker: ‘In De Krim zijn nog steeds Oekraïense telecomoperators actief, zodoende tellen die stemmen gewoon nog bij Oekraïne.’ Als de landen allebei in de finale komen te staan, zal Europa de stemming op de voet volgen.”

Trage, ingetogen inzending van Nederland

Nederland werd vertegenwoordigd door Waylon en Ilse DeLange, voor deze keer gefuseerd tot gelegenheidsduo The Common Linnets. Hun trage nummer Calm After the Storm zou volgens wedkantoren vandaag op de zevende plek belanden. Kuyper omschreef het als een “ingetogen, elegante, wat klassieke act onder een nostalgische sfeerfilter, dat het naast zang moet hebben van een spannend visueel begin”. Maar ook als een “aardige, maar weinig uitgesproken laidback countrypopsong, in de sfeer van een simpel Fleetwood Mac-liedje”.

Bekijk hier onze fotoserie van de halve finale van het Eurovisie Songfestival:
[inbeeld]