Game of Thrones zonder getover

Leer over het Vikingleven met Ragnar Lothbrok als peinzende, sluwe posterboy.

Schildmaagd Lagertha (Katheryn Winnick) heeft een turbulente knipperlichtrelatie met Vikingheld Ragnar Lothbrok.
Schildmaagd Lagertha (Katheryn Winnick) heeft een turbulente knipperlichtrelatie met Vikingheld Ragnar Lothbrok.

Meedogenloos zijn ze, de Vikingen. Bij een aanval op een Engels klooster slachten ze de weerloze monniken af, roven de rijkdommen en steken het gebouw in brand.

Maar de serie Vikings doet veel meer dan dit clichébeeld bevestigen. Hun roofzucht werd gevoed door hebzucht, maar ook door nieuwsgierigheid naar andere culturen. Hun samenleving kende verontrustende gebruiken, maar ook relatief moderne wetten. Het bloed gorgelde door de goten, maar de Vikingen doodden ook de tijd met bordspelletjes.

De mix van brute actie en historische kennis die verder reikt dan dat uurtje over Vikingen op school is precies wat de Amerikaanse zender History Channel voor ogen stond. Dit geschiedeniskanaal, dat vooral non-fictie programmeert, haakt met het imponerende Vikings succesvol aan bij de vruchtbare trend van historisch televisiedrama, van Spartacus tot de Tudors en van Leonardo de Vinci (Da Vinci’s Demons) tot vroedvrouwen in de oorlog (Call the Midwife). Vikings is niet alleen een vereenvoudigde versie van Game of Thrones , maar ook intrigerend en leerzaam.

De onverwachte kwaliteiten van de Vikingen komen samen in de figuur van Ragnar Lothbrok, een mythische leider, wiens daden en reizen eeuwen later zijn opgetekend in Noorse sagen. Ragnar wil onderzoeken of de geruchten over land in het Westen waar zijn en laat een experimentele bootontwerper een rank en snel schip bouwen dat lange afstanden kan overbruggen. Uit het klooster neemt hij een monnik mee, omdat hij de waarde van informatie over het nieuw ontdekte land inziet. Zijn opeenvolgende zegetochten leiden tot een conflict met zijn autoritaire heer, een lokale graaf. En met zijn broer, die wel aan zijn zijde strijdt, maar niet dezelfde roem vergaart.

Door de gestileerde beelden van machtige fjorden, ruwe zeeën, houten drakenboten en zorgvuldig ‘authentiek’ gekapte en geklede Vikingen is Vikings ook een oogstrelende serie. Dat reikt tot aan de acteurs. De vrouw van Ragnar is een lookalike van Scarlett Johansson en voormalig topmodel Travis Fimmel, die Ragnar speelt, is met baard, staart en tatoeages aan de kaalgeschoren zijkanten van zijn hoofd nog altijd een snelle posterboy. Maar zijn lichaamstaal is alert en traag als een panter die zijn prooi nadert. En met de peinzende, sluwe en soms bijna honende blik waarmee hij zijn omgeving peilt is Fimmel evengoed een geloofwaardige ontdekkingsreiziger.

Er is dus veel te zeggen voor deze serie, die een aflevering vol zwaardgevechten met een Engels leger even spannend maakt als een bezoek aan een tempel voor de god Odin, waar de bezoekers orgastisch feestvieren en priesters met zwartgeverfde monden en ogen hun bloedrituelen uitvoeren.

Inmiddels bestelde History Channel een derde seizoen. Dat geeft alle kans om te zien of de raven van Odin, die Ragnar als enige kan zien, hem gunstig gezind blijven.