Celstraf voor vervalsingen Heyboer

Archiefbeeld: de "Heyboer-bruiden" hangen een werk van Heyboer op uit 1979 voor een expositie in Amstelveen.
Archiefbeeld: de "Heyboer-bruiden" hangen een werk van Heyboer op uit 1979 voor een expositie in Amstelveen. Foto ANP / Marcel Antonisse

De rechtbank in Amsterdam heeft de 72-jarige Robbert B. een half jaar cel opgelegd voor het verkopen van tientallen valse etsen van wijlen Anton Heyboer. Daarbovenop krijgt hij zes maanden voorwaardelijk. Tegen de man was een jaar cel geëist. B. gaat volgens de NOS in beroep tegen de uitspraak.

De man die de Anton Heyboer Winkel in Amsterdam runde, verkocht meer dan duizend vervalsingen aan twee galeriehouders en lichtte hen zo op voor meer dan een ton. De etsen werden vorig jaar in beslag werden genomen nadat er onenigheid ontstond over de echtheid. Onder anderen een weduwe van Heyboer en een kunsthandelaar hadden aangifte gedaan van vervalsing.

De winkeleigenaar zei dat de etsen afkomstig waren uit de nalatenschap van de Haarlemse kunstenaar Josef Santen, die in de jaren vijftig bevriend was met Heyboer. B. presenteerde zich tussen 2005 en 2012 bij de galeriehouders als Bijvoet, hoogleraar in de archeologie. Hij verzekerde dat de werken die hij aanbood uit Heyboers Haarlemse periode (1952-1960) stamden.

B. vond werken zelf prullen

B. onthulde tegen de galeriehouders nooit zijn echte naam en gaf ook nooit een telefoonnummer of adres. Hij wilde ook niet kwijt hoe hij aan de werken kwam, schrijft persbureau Novum. B. zei wel tijdens een eerdere zitting dat hij het “waardeloze werken”(€) vond.

De excentrieke en productieve Heyboer overleed in 2005 op 81-jarige leeftijd. Naast zijn kunst was hij ook bekend om zijn levensstijl; hij woonde samen met vijf vrouwen.