Bayer neemt consumententak van MSD over voor 10 miljard

Foto ANP / Lex van Lieshout

Bayer koopt de consumentendivisie van het Amerikaanse farmaciebedrijf MSD voor 10,2 miljard euro, zo maakt het bedrijf vandaag zelf bekend. Het Duitse concern wordt hiermee de grootste producent van vrij verkrijgbare medicijnen in Noord- en Zuid-Amerika en wereldwijd de nummer twee.

MSD, in de Verenigde Staten en Canada bekend als Merck & Co, verkoopt onder meer merken als Dr. Scholl’s, bekend van de voetverzorging en Claritin, een anti-allergiemiddel. De consumententak van MSD had vorig jaar een omzet van 2,2 miljard dollar en telt 2.250 werknemers.

Bayer, dat onder andere Aspirine, Finimal en Dampo produceert, had vorig jaar een omzet van van 5,2 miljard dollar. Er werken ruim 133.000 mensen. Aan het roer van het farmaciebedrijf staat sinds 2010 een Nederlander, Marijn Dekkers. In een verklaring zei Dekkers dat de acquisitie een “mijlpaal” is in de “aantrekkelijke business van zelfmedicatie”.

MSD en Bayer gaan ook werken aan hartmedicatie

De overname versterkt de positie van het farmabedrijf wereldwijd op het gebied van OTC-middelen (over the counter), die zonder recept te koop zijn bij de drogist of apotheek. De onderneming staat globaal al in de top 5 als het gaat om de verkoop van middelen voor de darmflora en stoelgang, de huid en anti-griepmiddelen.

Bayer en MSD hebben verder afgesproken samen te gaan werken aan de ontwikkeling en verkoop van een bepaald type hart- en vaatmedicijnen. MSD betaalt hiervoor 2,1 miljard dollar aan Bayer, waarvan een miljard gegarandeerd en de rest als een aantal doelstellingen worden gehaald. De transactie wordt, als de autoriteiten groen licht geven, in de tweede helft van dit jaar afgerond.

    • Anouk Eigenraam