‘Vier doden bij gevechten in Slavjansk’

Oekraïense soldaten nemen positie in bij Slavjansk. Foto ANP / EPA / Roman Pilipey

In Slavjansk zijn vier Oekraïense soldaten om het leven gekomen bij gevechten met pro-Russische activisten. Daarbij is ook een helikopter neergehaald. Tegelijkertijd heeft Kiev troepen naar Odessa gestuurd, de stad waar afgelopen weekend 38 doden vielen.

Dat meldt persbureau AP vanmiddag op basis van berichten van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken. De doden zouden zijn gevallen na vuurgevechten buiten Slavjask tussen Oekraïense troepen en ongeveer achthonderd pro-Russische activisten. Aan de kant van de pro-Russen zouden daarbij ook doden zijn gevallen, maar dat is nog niet bevestigd. Bij de gevechten is ook een helikopter van het Oekraïense leger neergehaald. Daarbij zijn geen slachtoffers gevallen.

Speciale eenheden naar Odessa

Daarnaast proberen de autoriteiten in Kiev hun grip op Odessa te versterken door een nieuwe ‘elite-eenheid’ naar de havenstad te sturen. De afgelopen paar weken was het daar rustig, maar dit weekend braken ook daar gevechten uit. Bij een brand in een vakbondsgebouw kwamen 38 pro-Russische activisten om het leven.

De Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek bezocht gisteren de plek des onheils en noemde het een ‘tragedie voor alle Oekraïners’. De brand heeft de verhoudingen tussen de Kiev en de pro-Russische activisten verder op scherp gezet.

De eenheden worden gestuurd omdat de politie van Odessa afgelopen weekend heeft gefaald, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. De leiding van de lokale politie heeft volgens minister Arseni Avakov ‘bijna crimineel gehandeld’ en is ontslagen. De nieuwe eenheden die vandaag zijn gestuurd bestaan uit burgers die ‘de stad in deze moeilijke tijd willen helpen’.

    • Philippus Zandstra