Ontvoering van 276 schoolmeisjes opgeëist door Boko Haram

Vrouwen in de hoofdstad Abuja demonstreren tegen de overheid. Die zou te weinig doen om de schoolmeisjes te redden.
Vrouwen in de hoofdstad Abuja demonstreren tegen de overheid. Die zou te weinig doen om de schoolmeisjes te redden. Foto ANP / EPA / Deji Yake

De islamitische organisatie Boko Haram heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de ontvoering van 276 schoolmeisjes. Dat meldt persbureau AFP na het ontvangen van een videoboodschap van de leider van Boko Haram. Ondertussen is een activiste die opriep tot meer actie van de Nigeriaanse overheid om de meisjes op te sporen, vastgezet.

In de boodschap, die 57 minuten duurt, claimt de leider Abubakar Shekau dat de meisjes door zijn beweging zijn ontvoerd. Volgens AFP zegt Shekau dat de meisjes worden verkocht en uitgehuwelijkt.

Boko Haram verdacht

De meisjes werden in de nacht van 14 april door gewapende strijders ontvoerd uit hun school in Chibok, in het noordoosten van Nigeria. Bij die actie kwamen een politieagent en een soldaat om. Een aantal meisjes wist te ontsnappen, maar er worden nog steeds meer dan 223 scholieren vastgehouden.

Boko Haram gold gelijk als de belangrijkste verdachte, daar de actie volgde op een reeks gewelddadigheden in het land waarbij de beweging ook al betrokken was. De islamitische rebellen vechten voor een eigen staat in het noorden van Nigeria.

Activiste opgepakt

De ontvoering heeft tot veel opschudding geleid in Nigeria. De autoriteiten zouden te weinig doen om de meisjes terug te vinden. Het leger claimde eerder nog dat de scholieren na een legeractie waren gered, maar dat bericht werd al gauw tegengesproken door de ouders.

Een activiste die eist dat de autoriteiten meer doen om de meisjes terug te vinden, is gisteren opgepakt door de politie. Namoi Mutah Nyadar zou volgens persbureau Reuters ten onrechte claimen dat ze de moeder is van één van de meisjes, wat de aanleiding is van haar arrestatie. Nyadar ontkent dit echter.

De arrestatie volgde na een ontmoeting tussen activisten en Patience Jonathan, de vrouw van president Goodluck Jonathan. Zij zou de verhalen van de activisten in twijfel trekken en menen dat de ontvoering nooit heeft plaatsgevonden. De activisten zouden haar man een slechte naam bezorgen.