Onderzoek naar ‘kopie’ dossier Volkert van der G.

De gevangenis in Zwolle, waar Volkert van de G. mogelijkerwijs de laatste maanden verbleef.
De gevangenis in Zwolle, waar Volkert van de G. mogelijkerwijs de laatste maanden verbleef. Foto ANP / Bas Czerwinski

Justitie heeft een onderzoek ingesteld naar een mogelijke kopie van een pagina uit het gevangenisdossier van Volkert van der G., die sinds gisteren op internet circuleert. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

In het document wordt onder meer het huisadres van de moordenaar van Pim Fortuyn, die vrijdag werd vrijgelaten, genoemd. Ook is een foto van Van der G. te zien.

Inhoudelijk wil de woordvoerder nog niet ingaan op het document. “We willen eerst weten of het om een authentiek document gaat”, aldus de woordvoerder. In het AD wil ook de advocaat van Van der G., Stijn Franken, vanochtend niet inhoudelijk reageren.

Volkert van der G. werd vrijdag na twaalf jaar cel vervroegd vrijgelaten. De milieuactivist die in 2002 Fortuyn doodschoot heeft twee derde van zijn straf uitgezeten. Hij moet zich houden aan een stevig pakket voorwaarden. Zo mag hij niet komen in woonplaatsen van nabestaanden van Fortuyn en mag hij niet naar Rotterdam, Hilversum en Den Haag. (Novum)