Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ministerie: in Nigeria ontvoerde drietal komt uit Nederland

Sunny Ofehe in januari 2011.
Sunny Ofehe in januari 2011. Foto ANP / Valerie Kuypers

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat er drie Nederlanders zijn ontvoerd in Nigeria. Ze zijn gisteren gekidnapt door nog onbekende, gewapende mannen. Meer details kon een woordvoerder vanmiddag nog niet geven, meldt Novum.

Het zou gaan om Erhard Leffers uit Dedemsvaart, tekstschrijver Marianne Vos en Sunny Ohefe, een man uit Capelle aan den IJssel van Nigeriaanse afkomst. Met z’n drieën maken zij het actiemagazine Inside Niger Delta. Een woordvoerder van de drukkerij bevestigt dat ze in Nigeria waren om het magazine te promoten. Ook hebben ze gesproken over de medische voorzieningen in deze regio.

‘Neem die blanken mee’

De Nederlanders werden gekidnapt in de plaats Letugbene. Ze waren op bezoek bij een lokale koning. Ze werden in een boot overvallen door de militanten die met AK-47-machinegeweren kwamen aanvaren. Een journalist die getuige was, zei eerder vandaag tegen Sahara Reporters, waar het nieuws als eerste gebracht werd:

“Ik zat in de boot met de drie Nederlanders en twee Nigerianen toen de gewapende mannen ons omsingelden en zeiden dat we op onze buik moesten gaan liggen in de boot. Ze pakten al onze bezittingen af, inclusief camera’s en iPods. Ik hoorde ze zeggen: neem die blanken mee.”

Er zouden ook twee Nigerianen vermist worden. Volgens deze Nigeriaanse website zijn die echter niet samen met de Nederlanders ontvoerd.

In het zuiden – rijk aan olie– zijn vaker ontvoeringen. Doorgaans hebben de daders financiële motieven, geen politieke.