Econoom en Nobelprijswinnaar Gary S. Becker (83) overleden

Gary S. Becker in 1992, bij de uitreiking van de Nobelprijs.
Gary S. Becker in 1992, bij de uitreiking van de Nobelprijs. Foto AP / Tobbe Gustavsson

De Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Gary S. Becker is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat meldt The University of Chicago, waar Becker hoogleraar economie en sociologie was.

Becker werd door vakgenoten gezien als een ‘hele originele econoom’ omdat hij veel onderwerpen onderzocht die buiten het directe economische gezichtsveld liggen. Becker was ervan overtuigd dat met het standaardmodel uit de micro-economie elk menselijk gedrag valt te analyseren. Als econoom begaf hij zich in het veld van de sociologie, antropologie, criminologie en sociale psychologie. Omdat hij het “toepassingsterrein van de micro-economische analyse heeft uitgebreid met onderzoek naar menselijke gedragsrelaties” kreeg hij in 1992 de Nobelprijs.

Met zijn artikel Crime and punishment: an economic approach (Journal of Political Economy, 1968) gaf Becker de aanzet tot een economische analyse van misdaad en straf. Juist de volgens critici te economische benadering van dit onderwerp riep weerstanden op. Zoals later ook zijn kosten-batenanalyse van gezinsplanning. Ook van echtscheidingen maakte Becker een economische analyse. Over deze controversiële ideeën schreef NRC in 1992:

“Gezinsvorming analyseren door kinderen op te vatten als duurzame consumptiegoederen (in A treatise on the family) en onderwijs te beschouwen als een vorm van investeren (in Human capital) staat voor menigeen gelijk aan vloeken in de sociologische kerk. Hem is wel ‘economisch imperialisme’ verweten. “Brilliant but wrong” schrijft een anonymus over zijn werk in Swedbergs bundel Economics and sociology.”

Beker doceerde tot voor kort nog steeds aan de universiteit. Ook hield hij een blog bij met wetenschapper Richard Posner.