‘Drie Nederlanders ontvoerd door militanten in Nigeria’

In Nigeria zijn drie Nederlanders ontvoerd door militanten. Dat meldt de website Sahara Reporters. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan het bericht echter (nog) niet bevestigen.

Update 14.31 uur: Volgens RTL Nieuws bevestigt de Nigeriaanse politie het nieuws.

Update 15.27 uur: volgens het AD gaat het om een drukker en zijn assistente uit Dedemsvaart en een man uit Capelle aan den Ijssel. Zij zouden alle drie meewerken aan het magazine Inside Niger Delta en daarvoor in Nigeria zijn geweest. Volgens het AD zijn ze ontvoerd door piraten.

Het nieuws komt van Sahara Reporters, een website met internationale verslaggevers die vanuit Nigeria nieuws brengen. Het zou gaan om twee mannen en een vrouw. De ontvoering vond plaats in de zuidelijke stad Letugbene (zie kaart hieronder).

Volgens het bericht werd het drietal gistermiddag ontvoerd na een bezoek aan een paleis als onderdeel van een hulpverleningsprogramma. Ze zouden weer per boot vertrekken, maar werden in korte tijd overmeesterd door militanten met AK-47-machinegeweren in een speedboot. Die zouden de groep hebben ontdaan van alle laptops, camera’s en andere apparatuur en er met ze vandoor zijn gegaan. Anderen die in de boot zaten, konden ontkomen door in het water te springen.

Een Nigeriaanse journalist die erbij was, zegt tegen Sahara Reporters:

“Ik zat in de boot met de drie Nederlanders en twee Nigerianen toen de gewapende mannen ons omsingelden en zeiden dat we op onze buik moesten gaan liggen in de boot. Ze pakten al onze bezittingen af, inclusief camera’s en iPods. Ik hoorde ze zeggen: neem die blanke mannen mee.”

Er zouden ook twee Nigerianen vermist worden. Volgens deze Nigeriaanse website zijn die echter niet samen met de Nederlanders ontvoerd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt niet-essentiële reizen naar Bayelsa, de deelstaat waar Letugbene ligt, af. Gewaarschuwd wordt voor “etnisch en/of religieus getint terrorisme en gewelddadigheden, inclusief ontvoeringen van westerlingen”. In Letugbene hebben bewoners ook een steeds hoger oplopend conflict met Shell, dat erg actief is in die regio.