Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Burgemeesters op ‘glad ijs’ door aanpak motorclubs

Aankomst, onder politiebegeleiding, van de leden van de motorclub Satudarah Maluku voor een protestbijeenkomst op het Waterlooplein in 2011.
Aankomst, onder politiebegeleiding, van de leden van de motorclub Satudarah Maluku voor een protestbijeenkomst op het Waterlooplein in 2011. Foto ANP / Robert Vos

Burgemeesters dreigen door te schieten in hun maatregelen tegen motorclubs. Het is daarom begrijpelijk dat motorrijders klagen over criminalisering van hun activiteiten door politici en bestuurders. Dat zegt burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem (PvdA), voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, tegen NRC Handelsblad.

Hij reageert op een reeks verboden die burgemeesters hebben opgelegd na incidenten met motorclubs. De nationale politie riep gemeenten op evenementen te schrappen omdat ze een oorlog vreesde tussen clubs als de Bandidos en Hells Angels.

Niet elke motorrijder is een crimineel

Motorrijdersorganisaties klaagden vorige week over „het in de beeldvorming één op één verbinden van criminele organisaties met motorclubs en motorevenementen”. De Veterans MC Netherlands deed aangifte tegen minister Opstelten (Justitie, VVD) wegens smaad. „Ik heb wel enig gevoel voor de kritiek dat allerlei activiteiten van motorclubs op één hoop worden gegooid”, zegt Schneiders. „Niet elke motorrijder is een crimineel. Burgemeesters moeten de proportionaliteit in acht blijven nemen, en de regels van de rechtsstaat netjes uitvoeren.”

Tilburg is een voorbeeld van een stad die zich „op juridisch glad ijs” begeeft, zegt Schneiders. Burgemeester Peter Noordanus verbood onder meer het dragen van jacks met insignes van het lidmaatschap van clubs als Satudarah. Ook kondigde hij een samenscholingsverbod af. „De burgemeester kan daar juridische problemen mee krijgen”, zegt Schneiders.

Burgemeesters in de frontlinie

Er dreigt een onheldere situatie te ontstaan waarbij de ene burgemeester verder gaat dan de andere, en soms wordt teruggefloten door de rechter, zoals in Helmond. Burgemeesters moeten de kastanjes voor Justitie uit het vuur halen, klaagt Schneiders. „Burgemeesters komen in de frontlinie te staan, en dat is niet goed. De minister van Justitie zou voor duidelijkheid moeten zorgen wat wel en niet mag.”

In een reactie zegt een woordvoeder van Justitie: „We hebben niets tegen motorrijders, maar pakken criminele activiteiten van individuele bikers hard aan, juist in samenwerking met burgemeesters.” In een brief uit 2012 staat volgens hem beschreven wat wel en niet mag.

Lees vandaag meer in NRC Handelsblad: Achter de doodskoppen gaan ‘gevoelige soldaten’ schuil