Terugkijken: bijzondere docu ‘In de rij voor Anne Frank’

De lange rij bezoekers bij de ingang van het Anne Frank huis aan de Prinsengracht te Amsterdam gaat niet zelden helemaal de hoek om.
De lange rij bezoekers bij de ingang van het Anne Frank huis aan de Prinsengracht te Amsterdam gaat niet zelden helemaal de hoek om. Foto ANP / Marcel Hemelrijk

Voor Amsterdammers is het een vertrouwd en bekend gezicht: de lange rij bezoekers die dag in, dag uit, in de rij staan voor het Anne Frank Huis. De NOS maakte een documentaire over de rij en interviewde vier seizoenen lang bezoekers over hun motieven om het museum te bezoeken.

In de documentaire vertellen mensen dat ze zich kunnen identificeren met Anne Frank, en zich gerelateerd voelen aan haar ervaring zoals zwarte Amerikanen die weten hoe het voelt om derderangsburger te zijn in je eigen land. Er is een homoseksuele man uit Paraguay die zich net als Anne onderduiker voelde tijdens de dictatuur in zijn land.

Er zijn twee Tibetaanse monniken die moesten vluchten uit Tibet na de bezetting door China, zij voelen zich door Anne gesterkt in hun strijd tegen China. Een Iraans echtpaar moest tijdens hun vlucht uit het land zelfs tijdelijk schuilen in een gat onder de grond; zij bezoeken het Anne Frank Huis om die ervaring niet te vergeten.

Tijdens een warme zomerdag vorig jaar wordt water uitgedeeld aan bezoekers die in de rij staan bij het Anne Frank Huis. Foto ANP / Evert Elzinga

Ook zijn er niet zelden persoonlijke verhalen van oorlogskinderen en -overlevenden. Zoals Joost Oppenheimer die tijdens de oorlog ook moest onderduiken en na de oorlog met zijn moeder naar de VS verhuisde. Hij vertelt dat hij niet eerder naar een Holocaustmuseum durfde omdat het “te pijnlijk was”.

Voor de geïnterviewden heeft Anne Frank zonder meer een symbolische betekenis. En daar staan ze met liefde voor in de rij; of het nu vriest, regent, waait of snikheet is. Het maakt het tot een bijzondere documentaire en laat goed de functie zien die het museum voor zoveel mensen wereldwijd vervult.

Bekijk hier de uitzending terug: