Koningspaar legt krans bij Nationaal Monument

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima leggen de krans bij het Nationaal Monument op de Dam.
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima leggen de krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Foto ANP / Olaf Kraak

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vanavond tijdens de Nationale Dodenherdenking een krans gelegd bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Ook dit jaar waren weer duizenden mensen naar het centrum van de hoofdstad gekomen om de herdenking bij te wonen.

Na de kranslegging was het vanaf klokslag 20.00 uur twee minuten stil. Daarna klonk het Wilhelmus. Naast leden van de koninklijke familie en premier Mark Rutte wordt de herdenking onder andere bijgewoond door nabestaanden van oorlogsslachtoffers en vertegenwoordigers van de Eerste en Tweede Kamer.

In Amsterdam begon de Nationale Dodenherdenking overigens al eerder op de avond met een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. Voormalig D66-politicus en schrijver Jan Terlouw hield daar een toespraak. Ook op verschillende andere plekken in Nederland werd een herdenking gehouden.

Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Terlouw: broederschap onder druk

Tijdens zijn voordracht in de Amsterdamse Nieuwe Kerk zei Terlouw dat de broederschap in Nederland en de wereld onder druk staat. Mensen geven vooral om zichzelf en te weinig om de ander, zei de auteur van onder meer het boek Oorlogswinter.

“Mij lijkt dat 69 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog broederschap meer onder druk staat dan vrijheid en gelijkheid. Broederschap jegens het deel van de wereld dat zucht onder de nog zo grote ongelijkheid. Broederschap jegens toekomstige generaties, die zullen moeten leven op een verschraalde aarde als we in de welvaartsstaten het beleid niet drastisch wijzigen.”

De 82-jarige Terlouw waarschuwde voor apathie en naïviteit, vrijheid is geen vanzelfsprekendheid.

“Littekens hebben de neiging te vervagen, ze worden steeds minder zichtbaar. Daar schuilt een gevaar in. Dat gevaar komt niet alleen van buiten, maar kan net zo goed van binnenuit komen. Maar wat te doen als die vrijheid verwordt tot vrijblijvendheid? Wat te doen als vrijheid van meningsuiting wordt gebruikt om aan te zetten tot haat? Realiseren we ons dat ware vrijheid weinig van doen heeft met ‘lekker kunnen doen waar je zin in hebt’, dat het vooral betekent dat je de vrijheid van anderen ruimte moet geven?”

In Urk werden gisteren al omwille van de zondagsrust de Nederlandse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. Foto ANP / Jerry Lampen

Om oorlog te voorkomen moet er volgens Terlouw continu in de democratie worden geïnvesteerd. Ook waarschuwde hij voor ongelijkheid in kennis.

“Analfabetisme is onwenselijk, het is onrechtvaardig, het is ook gevaarlijk. Dictators houden niet van onderwijs. Kennis is macht. Een open samenleving, waar objectieve informatie beschikbaar is, waar de media vrij en kritisch zijn, daar krijgt een dictatuur geen kans.”

(Novum)