Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Gezonken Zuid-Koreaanse veerboot stelselmatig te zwaar beladen’

De reddingsactie na het kapseizen van de Sewol.
De reddingsactie na het kapseizen van de Sewol. Foto AP / Yonhap

De gezonken Zuid-Koreaanse veerboot Sewol was op vrijwel iedere vaart te zwaar beladen. Dat blijkt uit documenten van de havenautoriteiten die persbureau AP in bezit heeft. Op 16 april vonden meer dan 300 mensen de dood toen de veerboot zonk.

De Sewol, van Japanse makelij en 150 meter lang, was een roro-passagiersschip (roll-on/roll-off), met ruimte voor auto’s op de benedendekken. Het schip werd begin vorig jaar opnieuw gekeurd, nadat het was omgebouwd om meer passagiers te kunnen vervoeren. Daarbij werd de toegestane vrachtlimiet met meer dan de helft verlaagd: naar 987 ton. Daarnaast moest het schip 2.000 ton ballastwater innemen om stabiel te blijven. De toezichthouders in de haven zijn echter nooit op de hoogte gesteld van de nieuwe limieten van de Sewol.

Daardoor kon de boot bij minstens 246 van de 394 afvaarten in de afgelopen dertien maanden zonder problemen te veel vracht meenemen, zo blijkt volgens AP uit de documenten. Waarschijnlijk ligt dit aantal nog hoger, omdat voor 148 andere vaarten de cargolading helemaal niet is genoteerd.

Bij 136 afvaarten waar AP gegevens van heeft was er meer dan 2.000 ton vracht aan boord, bij twaalf afvaarten zelf meers dan 3.000 ton. Maar nooit was er zoveel lading aan boord als op de laatste reis van de Sewol: 3,608 ton. Op deze dag begon het schip - in kalm weer - over te hellen, waarna het kapseisde.

Premier opgestapt

Afgelopen week is premier Chung Hong-won opgestapt vanwege de kritiek die de regering heeft gekregen na de ramp met de veerboot. Nabestaanden van de honderden slachtoffers vinden dat de regering niet genoeg heeft gedaan om de opvarenden te redden en te beschermen.

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye sprak vandaag op het eiland Jindo, vlakbij de plek waar de veerboot zonk, met de nabestaanden van de slachtoffers van de veerbootramp van vorige maand. Ze zei mee te leven met hen en te begrijpen hoe zij zich voelen:

“Ik heb zelf ervaren hoeveel pijn het doet om een familielid kwijt te raken, dus ik begrijp het.”

Park’s vader Park Chung-hee was van 1961 tot 1979 dictator van Zuid-Korea. Hij kwam door middel van een coup aan de macht en werd uiteindelijk in 1979 vermoord. Park Geun-hye’s moeder werd in 1974 vermoord.