Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Uitgever De Bezige Bij valt systeem boekensector aan

Boekenuitgeverij De Bezige Bij heeft met negen boekhandels een eigen distributiesysteem opgezet, waarbij de winkels een hogere inkoopkorting krijgen en De Bezige Bij een prominente plaats in de winkel. Met dit systeem maken zij inbreuk op het collectiviteitsprincipe waarop het boekenvak in Nederland gestoeld is.

Het is al tientallen jaren de praktijk dat uitgevers hun boeken laten distribueren door CB, voorheen het Centraal Boekhuis, in Culemborg. CB verzorgt ook de facturering. De uitgevers en boekhandels zijn via hun brancheorganisaties eigenaar van het bedrijf. De winst die CB maakt, wordt volledig uitgekeerd aan de uitgevers en de koepel van boekverkopers. Boekwinkels krijgen standaard een inkoopkorting van 42 procent.

Rechtstreeks leveren

Maar de markt voor boeken krimpt, en daardoor verhardt het vak. Steeds vaker geven uitgevers hogere kortingen om boekhandelaren te verleiden hun titels groot in te kopen. En De Bezige Bij gaat nu zo ver om CB, de spil in het collectiviteitsprincipe, te omzeilen.

De uitgeverij laat nu 29 titels rechtstreeks bij de negen winkels bezorgen, tegen een korting die oploopt tot 49 procent. Hierbij zitten onder meer boeken van bestsellerauteurs als Tommy Wieringa en Jan Siebelink.

Krenten uit de pap

“In de keten blijft een groot deel van de kosten hangen bij CB”, zegt Fabian Paagman, een van de betrokken boekhandelaren.

“Als daar niets verandert zal er toch een soort marktwerking ontstaan. Het bijzondere van onze samenwerking is dat een uitgever en een handvol boekverkopers elkaar vinden om te pionieren.”

CB-directeur Hans Willem Cortenraad reageert kritisch.

“Het mag, maar we zijn er niet blij mee. Ze halen de krenten uit de pap: de bestsellers doen ze nu zelf, maar voor de levering van enkele exemplaren en het bevoorraden van kleine boekhandels hebben ze ons heel hard nodig.”

Lees het hele artikel in NRC Weekend: De Bezige Bij doorbreekt de code