Roda JC degradeert voor het eerst in zijn geschiedenis uit Eredivisie

Roda JC-supporters kijken teleurgesteld na afloop van de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles in een kroeg in Kerkrade. De Limburgse ploeg is op de slotdag gedegradeerd uit de Eredivisie.
Roda JC-supporters kijken teleurgesteld na afloop van de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles in een kroeg in Kerkrade. De Limburgse ploeg is op de slotdag gedegradeerd uit de Eredivisie. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Roda JC is gedegradeerd uit de Eredivisie. De Limburgers wonnen vanavond in de laatste speelronde met 0-1 bij Go Ahead Eagles, maar doordat NEC met 2-2 gelijkspeelde bij landskampioen Ajax kwam Roda een punt tekort om rechtstreekse degradatie af te wenden.

Dat Roda degradeert is bijzonder, want de club was sinds 1973 onafgebroken actief in de Eredivisie. Roda leek bijna de hele avond af te koeren op de zeventiende plaats, die recht geeft op het spelen van play-offs om promotie-degradatie. Een vroege goal van Davy De Beule op aangeven van Guus Hupperts bracht de ploeg van trainer Jon Dahl Tomasson al na een kwartier op voorsprong, terwijl NEC door een eigen doelpunt van Jeffrey Leiwakabessy juist vroeg op achterstand was gekomen.

Waar het zenuwachtig spelende Roda met hangen en wurgen standhield, deed NEC in Amsterdam wat haast niemand voor mogelijk had gehouden. Invaller Alireza Jahanbakhsh maakte tegen het ongeïnspireerd spelende Ajax gelijk. De vreugde van NEC bleek echter van korte duur, want Bojan maakte er zeven minuten voor tijd 2-1 van.

Ajax bood NEC echter twee minuten voor tijd alsnog de helpende hand. Geschutter van Daley Blind en Kenneth Vermeer stelde de Iraniër Jahanbakhsh in staat om zijn plaatsje in de clubhistorie van NEC veilig te stellen. NEC moet nu via de nacompetitie het vege lijf proberen te redden. De club is in zijn eerste ronde gekoppeld aan Sparta en begint donderdag met een uitwedstrijd.

PSV stelt Europees voetbal veilig met zege op NAC

PSV stelde vanavond de vierde plaats veilig door thuis met 2-0 te winnen van NAC. Daardoor mogen de Eindhovenaren volgend seizoen uitkomen in de voorronden van de Europa League. Door de winst van PSV zijn Vitesse en sc Heerenveen aangewezen op de play-offs om Europees voetbal. Vitesse verloor met 2-1 van FC Utrecht, Heerenveen was dus met 3-0 RKC de baas.

Ajax werd vorige week al landskampioen na een gelijkspel bij Heracles. Feyenoord, dat vanavond met 1-1 gelijkspeelde bij AZ, was al verzekerd van de tweede plaats. AZ eindigt als achtste en gaat naar de play-offs om Europees voetbal. FC Twente, dat vanavond niet verder kwam dan een 2-2 gelijkspel tegen PEC, eindigt als derde en mag net als PSV rechtstreeks naar de voorronden van de Europa League.

De play-offs voor Europees voetbal beginnen aanstaande woensdag:

Twitter avatar FOXSportsnl FOX Sports PLAY-OFFS: Voor Heerenveen, AZ, Vitesse en FC Groningen is het seizoen nog niet voorbij! #HeeAZ en #VitGro voor een plek in de Europa League

De uitslagen van de laatste speelronde:

Ajax - NEC 2-2
AZ - Feyenoord 1-1
Cambuur Leeuwarden - ADO Den Haag 1-2
Go Ahead Eagles - Roda JC 0-1
FC Groningen - Heracles 3-1
PSV - NAC 2-0
FC Twente - PEC Zwolle 2-2
FC Utrecht - Vitesse 2-1
RKC - SC Heerenveen 0-3

NEC-supporters volgen de eredivisiewedstrijd Ajax tegen NEC in een café in Nijmegen.

NEC-supporters volgen de eredivisiewedstrijd Ajax tegen NEC in een café in Nijmegen. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

De eindstand van het seizoen 2013-2014:

1. Ajax 71 punten
2. Feyenoord 67 punten
3. FC Twente 63 punten
4. PSV 59 punten
5. SC Heerenveen 57 punten
6. Vitesse 55 punten
7. FC Groningen 51 punten
8. AZ 47 punten
9. ADO Den Haag 43 punten
10. FC Utrecht 41 punten
11. PEC Zwolle 40 punten
12. Cambuur Leeuwarden 39 punten
13. Go Ahead Eagles 38 punten
14. Heracles Almelo 37 punten
15. NAC 35 punten
16. RKC 32 punten
17. NEC 30 punten
18. Roda JC 29 punten