Opinie

Monopoololie

Youp

‘Dus jij hebt, terwijl iedereen dacht dat je het in Sotsji bij Poetin voor de onderdrukte homo’s en de gevangen genomen milieuactivisten van Greenpeace opnam, een lucratief contractje afgesloten met deze dictator om de meest omstreden olie aller tijden onze kant op te laten komen?”, foeterde de koning door zijn telefoon tegen de premier, die een beetje schutterig begon te lachen.

„Sodemieter op met je jongensachtige tefalglimlach waarmee je het elke keer weer denkt te kunnen redden Mark”, ging de koning verder, „je moet je schamen. Noordpoololie! Gejat uit het laatste stukje aarde dat nog ongeschonden was. De Noordpool! Ook die wordt nu voor miljarden dollars leeg getrokken! En in plaats van dat we ons daar verre van houden, dat we er openlijk onze afschuw over uitspreken, dat we een principieel standpunt innemen omdat we vinden dat we de wereld zo goed mogelijk moeten doorgeven aan onze kinderen, zeg jij tegen die oorlogshitser dat hij de olie probleemloos naar Rotterdam mag brengen.

Heb je ook gezegd dat je blij bent? En trots? Hoe smaakten zijn hielen? Dus daarom moesten Max en ik met hem aan het bier in dat Heilige Heineken Huisje! Weet je dat dat een van de meest gênante momenten uit mijn jonge loopbaan was. Dat ik door jou met die gozer aan het bier werd gezet. Ik voel me altijd al een mascotte van het bedrijfsleven, maar toen helemaal. Het glas heffen met Poetin! Wat doe je iemand aan? Dat zijn foto’s die mij jaren gaan achtervolgen.

En ik maar denken dat je een lans had gebroken voor de onderdrukte homoscene, dat je je sterk had gemaakt voor de idealistische actievoerders van Greenpeace, die met gevaar voor eigen leven de zee op gaan om hun stem te laten horen, dat zijn kinderen die vertellen wat er mis gaat door de geldzucht van de mensheid. En wat doet onze minister-president? Die sluit een van de meest discutabele contracten aller tijden af. Noordpoololie.

Buiten dat we er met onze tengels af moeten blijven, is het ook nog eens de Russische maffia die alle baten opeist. De Noordpool is namelijk van Poetje! Meneer heeft het monopolie! Ik hoor je wel blozen Mark. En volgende week, als we elkaar weer in mijn paleis zien, zal je nederig bazelen dat je het zo niet bedoeld hebt. Maar dit soort dingen flik je niet.

Net zoals je me op Koningsdag niet naar Amstelveen had moeten sturen. Dat De Rijp was prima. Lief Anton Pieckdorp met zoete zieltjes. Maar dat Palermo aan de Amstel met zijn hoofdkantoor van de criminele organisatie KPMG.

En dan die waarnemend burgemeester. Die bronstige bejaarde, die mijn vrouw tot vijf keer toe vol bij d’r kont pakte. Heeft Opstelten hem al ontslagen? Of kan hij het contract niet vinden? Ivo is nogal eens wat kwijt op zijn ministerie. Vijf keer Mark! Vol bij d’r achterste. De Wereld Draait Door heeft een samenvatting gemaakt. In slow motion! Je ziet hem sluipen om zijn koninklijke prooi en hup daar gaat-ie. Steeds dat hitsige handje. En ik kreeg ’s avonds op mijn flikker. Max dacht dat ik het was. Of ik me niet kon bedwingen? Ik moest haar uitleggen dat ik vijf meter verder met wat plaatselijke malloten stond te hoepelkotsen. En die viespeuk ondertussen tegen haar aan schampen! Volgende keer stuur ik de harde kern van Ajax op hem af.

Waren we maar naar Maastricht gegaan. Die burgemeester weet zich te beheersen als hij mijn vrouw ziet. En als hij mij bij mijn reet pakt krijgt-ie een knietje dat zijn vriend ’s avonds mag uitzenden in Boulevard.

Ik ga nu hangen, maar weet dat er een nieuw tijdperk is aangebroken. De episode Wimpielex. En ik ga eind van het jaar niet in een of andere door jou goedgekeurde kersttoespraak braaf zitten blaten dat we voorzichtig met het milieu moeten omgaan en moeten opkomen voor minderheden, terwijl we ondertussen onder de rook van Rotterdam miljoenen liters ruwe Noordpoololie raffineren. Anders zeg ik gewoon dat we een zootje hypocriete graaiers zijn die de homo’s en activisten openlijk laten barsten omdat we geld het belangrijkste vinden en dat het ons geen ruk uitmaakt wie het ons betaalt. Dat vind ik ook goed. Mooi weekend!”