Evacuatie Syrische rebellen uit Homs vertraagd

Archieffoto uit 2012 van rebellen in de Syrische stad Homs.
Archieffoto uit 2012 van rebellen in de Syrische stad Homs. Foto AP

De evacuatie van rebellen uit de Syrische stad Homs is vandaag om onduidelijke redenen vertraagd. Gisteren sloten de strijders een wapenstilstand van 48 uur met het leger van president Bashar al-Assad. Deze wapenstilstand moest de evacuatie van de strijders mogelijk maken.

Het Syrische regime en de rebelllen spraken gisteren af dat honderden rebellen een vrijgeleide uit Homs krijgen om naar het platteland ten noorden van de stad te trekken, dat in handen is van de rebellen. Een lokale activist zei vanmiddag tegen persbureau AP dat niet bekend was waardoor de vertraging wordt veroorzaakt. Het was de bedoeling dat hij en zijn medestrijders vandaag al uit Homs zouden vertrekken.

Homs was een van de eerste steden waar de opstand tegen het Syrische regime omsloeg in een gewapende strijd tegen het regeringsleger. De rebellen wisten er aanvankelijk een bevrijd gebied uit te roepen. Maar het gebied onder controle van de rebellen is de voorbije drie jaar genadeloos gebombardeerd en uitgehongerd door het leger. Het grootste deel van de burgerbevolking is de voorbije maanden geëvacueerd onder bemiddeling van de VN en is grotendeels in Libanon beland.

Val Homs van groot strategisch en symbolisch belang

Een selecte groep van rebellen had zich verschanst in de oude stad van Homs. Maar het was al enige tijd duidelijk dat zij geen kans meer maakten om het regeringsleger te verslaan. De val van Homs is zowel strategisch als symbolisch van groot belang, schrijft onze correspondent Gert van Langendonck vandaag in NRC Handelsblad:

Het regime heeft de laatste tijd een reeks van successen geboekt. Met de val van Homs verdwijnt niet alleen een bastion van de oppositie; het wil ook zeggen dat het regime opnieuw de controle heeft over de weg van Damascus naar de regio van Lattakia, de thuisbasis van de alawieten die het regime domineren.

Wel zijn nog grote delen van Syrië in het noorden en zuiden in de greep van rebellen van het Vrije Syrische Leger of aan Al-Qaeda gelieerde groeperingen. Als het staakt-het-vuren standhoudt, krijgen de overgebleven rebellen de kans om te vluchten naar gebied ten noorden van Homs dat nog wel in handen is van de rebellen.