Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Europese leider 50Plus bleef in omstreden pensioenfonds

Toine Manders in Hilversum tijdens het ledencongres van 50-PLUS in maart.
Toine Manders in Hilversum tijdens het ledencongres van 50-PLUS in maart. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Toine Manders is nooit uit een omstreden pensioenfonds voor Europarlementariërs gestapt. Dat terwijl de lijsttrekker voor 50Plus bij de Europese verkiezingen op 22 mei 2009 nog uitdrukkelijk zei dat te gaan doen.

Het aanvullende pensioenfonds voor Europarlementariërs kampt met een tekort van ruim 200 miljoen euro. Het Europarlement vreest er extra belastinggeld voor te moeten uittrekken om aan toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen.

‘Verrijking op kosten belastingbetaler’

Het pensioenfonds berokkent het Europarlement al imagoschade sinds het in 1990 werd opgericht. De Tweede Kamer betitelde het fonds in 1997 als “verrijking op kosten van de belastingbetaler”. Het belangrijkste bezwaar was dat de parlementariërs zelf maar eenderde hoefden in te leggen. Het parlement legde de rest bij. Een gepensioneerde Europarlementariër die een volle zittingstermijn van vijf jaar deelnam, krijgt tot aan zijn dood maandelijks 1.392 euro uitbetaald, bovenop zijn nationale pensioen. Na vier termijnen kon een Europarlementariër zo tot een aanvullend pensioen van ruim 5.500 euro per maand.

Kort voor de verkiezingen in 2009 raakte het fonds verder in opspraak. Door dalende beurskoersen was de dekkingsgraad gezakt tot ongeveer 60 procent. Eerder was juridisch vastgelegd dat het parlement in geval van nood zou bijspringen.

Lees het hele artikel voor een kleine vergoeding: Europese leider 50Plus bleef in omstreden fonds