Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Dodental aardverschuiving Afghanistan loopt op tot 2100

De aardverschuiving in het afgelegen noordoosten van Afghanistan heeft aan zeker 2100 mensen het leven gekost. Van driehonderd gezinnen zijn alle familieleden omgekomen.

Dorpelingen zoeken naar overlevenden. Desnoods met hun blote handen.
Dorpelingen zoeken naar overlevenden. Desnoods met hun blote handen. Foto AP / Ahmad Zubair

De aardverschuiving van gisteren in het afgelegen noordoosten van Afghanistan heeft aan zeker 2100 mensen het leven gekost. Van driehonderd gezinnen zijn alle familieleden omgekomen. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van een woordvoerder van gouverneur shah Waliullah Adeeb, van de provincie Badakhshan.

De ramp deed zich voor in het dorpje Hobo Barik, dat door het natuurgeweld helemaal werd weggevaagd. Rond het middaguur werden honderden huizen bedolven door een grote stroom van modder en rotsen, afkomstig van een steile bergwand bij het dorp. De kans op overlevenden in het moeilijk bereikbare gebied lijkt zeer klein.

De afgelopen dagen werd het noordoorsten geteisterd door hevige regenval. De reddingswerkzaamheden komen moeilijk op gang, omdat er ter plekke onvoldoende materieel aanwezig is. “We hebben niet genoeg shovels, we hebben meer materieel nodig”, zei Adeeb. Ook inwoners uit omliggende dorpen helpen mee bij het zoeken naar overlevenden, en graven met hun blote handen.

De Verenigde Naties wil zo snel mogelijk hulp op gang brengen voor de naar schatting vierduizend ontheemden als gevolg van de natuurramp. Er wordt gevreesd voor nog een aardverschuiving in het gebied.