Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

De 10 beste wandel eilanden

Wandelaar John Jansen van Galen zoekt al veertig jaar naar eilandromantiek. Hij vond het op Samos en negen andere eilanden.

Samos (Griekenland)

Dat was het mooiste: meteen uit het vliegtuig op pad, door velden vol bloeiend kaasjeskruid, in ruim een week het hele eiland rondlopen en op de achtste dag over het strand weer aan komen kuieren voor de terugvlucht. Na enige dagen langs zee togen we eens de heuvels in en raakten verzeild in een haast middeleeuws dorpje waar we prompt ongevraagd aan de maaltijd genood werden.

Aanbevolen traject van Potami naar Drakei, over een smal pad, hoog boven zee.

Logies in een B&B aan het nagenoeg uitgestorven en verstilde haventje van Kokkari aan de noordkust, voor 20 euro.

Gran Canaria (Spanje)

Hallo, is dat voor de wandelaar die rust zoekt niet de hel op aarde? Nee, die hel bevindt zich alleen in het zuiden, bij Maspolamas. De rest van het eiland is stil, ruig, met prachtige pijnboomwouden, vulkaankraters en wandelroutes die samenkomen bij Cruz de Tejeda (1.500 m). Paden voeren door diepe, met riet overgroeide rotskloven. Goed busvervoer, raadpleeg vooraf de dienstregeling.

Aanbevolen traject van Fontanales naar het stadje Teror.

Logies zoek naar vrijstaande vakantiehuisjes op Casa Rural Gran Canaria of Casitas Canarias, en vind Cuevas Morenas, midden in het open heuvelland bij het stadje Teror.

San Antão (Kaapverdië)

Je komt er per boot, zoals het bij een eiland hoort, vanaf São Vicente. Wie geen hoogtevrees heeft en niet opziet tegen langdurig klimmen, gaat omhoog door dorpen en over groene terrassen, die zich vastklampen aan steile hellingen, en wordt welkom geheten door de vriendelijke bevolking.

Aanbevolen traject van Ponta do Sol via Fontainhas naar Cruzinha da Garça.

Logies populair zijn de hotels op de kaap in Ponta do Sol, maar het vissersdorp Ribeira Grande is levendiger. Wij huurden voor 30 euro een spartaans driekamerappartement met twee balkons aan de plaza. Geen eigen website, wel telefoon: 00238 2211149. Zie: belavista.net.

Korfoe (Griekenland)

Langs cipressen op hoge rotskusten, het in de zon geblakerde witte klooster van Agios Mattheos, de met mos bedekte eikenbossen bij het Gardiki-kasteel, de idyllische baaien bij Paleokastritsa, de woestijn aan zee bij Agio Georgios: het zijn onvergetelijke wandelingen. Ook dit eiland kun je rondwandelen, al kost je dat twee weken of meer.

Aanbevolen traject van Paleokastritsa langs de baai, het klooster, Angelokastro en terug.

Logies B&B voor 40 euro in een hoge villa van Paleokastritsa, aan de baai. Zie voor een ruime keus: bedandbreakfast.eu/paleokastritsa.

Mallorca (Spanje)

Dat wil zeggen: het noordwesten van het eiland, waar het rond het prettige oude industriestadje Soller heerlijk wandelen is. Rotsige ezelpaden voeren je door olijfboomgaarden naar kloosters, verlaten hoogvlakten en een stuwmeer. En de Middellandse Zee is nooit ver weg. Het gebied wordt geheel doorkruist door een perfect, in rood en wit bewegwijzerde Grande Randonnée. Busvervoer is helaas schaars.

Aanbevolen traject bijzonder fraai is de route van Valldemossa naar Soller.

Logies rond Soller wemelt het van vrijstaande huurhuisjes (500 euro per week), midden in het stadje is het statige Gran Hotel Soller (225 euro)

Madeira (Portugal)

Overweldigend groen, maar het regent er dan ook vaak. De attractie is het patroon van levada’s, oude bevloeiingskanalen, dat zich over het hele eiland uitstrekt en nu als wandelnetwerk dient (maar wie hoogtevrees heeft kan er voor nare verrassingen komen te staan). Ga in het voorjaar als de jacaranda het hoofdstadje Funchal in bloei zet.

Aanbevolen traject van Camacho naar Levada/Santo da Serra.

Logies als uitgangspunt voor wandelingen is Funchal het best, in Quintinha São João met zijn tuinen (124 euro) of Choupana Hills Resort (130 euro).

La Gomera (Spanje)

Alleen per boot bereikbaar. Indrukwekkende valleien, in het bijzonder Valle Gran Rey, met grootse vergezichten – maar om ervan te genieten moet je wel 1.000 meter kunnen klimmen en steil ook. Wandel door laurierwouden het vruchtbare dal van Vallehermoso.

Aanbevolen traject van Roque de Agando en Benchijigua naar Playa Santiago.

Logies voor wandelaars die op openbaar vervoer zijn aangewezen is het hoofdstadje San Sebastian verkieslijk, maar mooier is Valle Gran Rey waar appartementen aan zee (zoals Torre del Conde) 50 euro kosten. In de bergen: de Parador de la Gomera (95 euro).

La Palma (Spanje)

Het pad over dode vulkanen naar de uiterste zuidpunt van het eiland is groots, evenals de imponerende krater van Taburiente. Oude verbindingswegen tussen dorpen doen nu dienst als voetpaden voor de wandelaar. In het weinig bezochte noorden van het eiland (bij Barlovento) wandel je kalm door agrarisch gebied.

Aanbevolen traject van Refugio del Pilar naar Fuencaliente.

Logies als uitgangspunt voor wandelingen is het prettige hoofdstadje Santa Cruz het best, met het rustieke hotel San Telmo (54 euro).

Tenerife (Spanje)

Net als op Gran Canaria is de toeristendrukte op dit eiland beperkt tot één gebied (rond Los Cristianos). De rest van het eiland, vooral het woeste noorden, is ideaal wandelgebied. Puerto de Santa Cruz aan de westkust is beginpunt van routes in naaldwouden, langs rotspartijen als orgelpijpen en in het ‘maanlandschap’ bij de hoogste berg van Spanje, de Teide (3.718 m). Klim de 1.600 meter over het serpentinepad naar de top.

Aanbevolen traject van La Caldera naar Aguamansa.

Logies mooi is hotel Bajamar (75 euro) aan de noordkust, waar de oceaan het zwembad in spoelt.

Curaçao

Ja, daar is het mooi wandelen, niet alleen in het natuurgebied Christoffel Park. Het gidsje Curaçao Hiking biedt verrassingen: bij Boca Sami vind je fossielen, aan de noordkust beukt de oceaan op verlaten stranden.

Aanbevolen traject over het rotsachtige gesteente om de Westpunt en dan verse vis eten bij Shete Boka-West.

Logies Avila Beach in Willemstad is kostbaar, behalve wanneer u een arrangement met vliegreis boekt (Arke: 799 euro per week).