Zestig verdachten in corruptieschandaal Turkije vrijuit

Premier Erdogan begroet samen met zijn vrouw zijn aanhangers na de verkiezingsoverwinning.
Premier Erdogan begroet samen met zijn vrouw zijn aanhangers na de verkiezingsoverwinning. Foto Reuters / Umit Bektas

Zestig verdachten die in Turkije waren aangeklaagd op verdenking van corruptie, worden niet verder vervolgd. Dit betekent dat onder anderen de zoon van een oud-minister uit de regering van premier Recep Tayyip Erdogan en een vastgoedmagnaat vrijuit gaan, meldt persbureau Reuters.

Met het besluit van de Turkse aanklagers wordt (gedeeltelijk) een punt gezet achter een megacorruptieschandaal dat Erdogan en zijn vertrouwelingen al maanden achtervolgde. Sinds het corruptieonderzoek in december naar buiten kwam, deed de politie invallen bij tientallen aan de AK-partij gelieerde ondernemers en politici, die steekpenningen zouden hebben aangenomen voor bouwprojecten.

Corruptieonderzoek als ‘duister complot’

Erdogan heeft het corruptieonderzoek altijd afgedaan als een duister complot van volgers van de invloedrijke islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Diens volgelingen, “Gülenisten”, zouden proberen de regering van Erdogan te ondermijnen.

De lokale verkiezingen die eind maart plaatsvonden vormden een cruciale test voor de premier. Eén die hij glansrijk doorstond; hij wist zijn positie juist te versterken. Bijna één op de twee Turken stemde op de AK Partij (AKP), een verbetering ten opzichte van de verkiezingen vijf jaar geleden.