Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Volkert van der G. is vrijgelaten

Een busje van de Dienst Justitiële Inrichtingen arriveert bij de gevangenis in Zwolle. Mogelijkerwijs verbleef Van der G. tijdens de laatste maanden in detentie in Zwolle.
Een busje van de Dienst Justitiële Inrichtingen arriveert bij de gevangenis in Zwolle. Mogelijkerwijs verbleef Van der G. tijdens de laatste maanden in detentie in Zwolle. Foto ANP / Bas Czerwinski

Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, is voorwaardelijk vrijgelaten. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Van der G. heeft tweederde van zijn celstraf op zitten. Van der G. moet zich wel aan bijzondere voorwaarden houden. Na zijn vrijlating moet Van der G. zich wekelijks melden bij de reclassering én krijgt hij een enkelband met gps, de zwaarste vorm van elektronisch toezicht. Met gps kan de reclassering dag en nacht zien waar iemand zich beweegt – en als hij in een verboden gebied komt, gaat er een alarm af.

Van der G. moet zich laten behandelen door een psycholoog of psychiater en hij krijgt een gebiedsverbod voor Hilversum (waar hij Fortuyn doodschoot), Rotterdam (de oude woonplaats van Fortuyn), Den Haag (het politieke centrum van Nederland) en de woonplaats(en) van de nabestaanden. Verder mag hij geen contact opnemen met de media of nabestaanden.

Waar Van der G. gaat wonen is niet bekend. Hij gaat in ieder geval niet terug naar zijn oude woonplaats Harderwijk. Er wordt wel gezegd dat Van der G. alleen in het buitenland echt veilig zou zijn.

Het Gerechtshof in Amsterdam veroordeelde Van der G. op 18 juli 2003 tot 18 jaar cel voor de moord op Pim Fortuyn op 6 mei 2002. In maart maakte staatssecretaris Teeven bekend dat Van der G, vandaag voorwaardelijk vrij zou komen. Dan zit tweederde van zijn straf erop. Het OM zag geen reden tot uitstel of afstel van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling. Van der G. heeft geen psychische stoornis, zo oordeelde het OM. De kans op herhaling wordt laag ingeschat, in tegenstelling tot eerder onderzoek. Ook Teeven zag geen reden tot uitstel of afstel.

Lees verder in ons achtergrondverhaal over de vrijlating.