Tyson Gay geschorst voor een jaar

Tyson Gay in 2012.
Tyson Gay in 2012. Foto Reuters / Robert Galbraith

De Amerikaanse sprinter Tyson Gay is voor een jaar geschorst wegens dopinggebruik. Daarnaast heeft hij de zilveren medaille die hij won op de 4×100 meter estafette op de Olympische Spelen in Londen teruggegeven. Dat meldt de Amerikaanse antidopingwaakhond Usada.

Gay, drievoudig wereldkampioen, testte vorig jaar positief op het verboden middel oxilofrine. De schorsing is met terugwerkende kracht ingegaan op 23 juni vorig jaar. Omdat Gay sindsdien inderdaad geen wedstrijden meer heeft gelopen, kan hij over ruim zeven weken weer meedoen aan wedstrijden.

De Amerikaan had voor twee jaar geschorst kunnen worden, maar omdat hij meewerkte met Usada valt zijn straf lager uit. Usada-directeur Travis Tygart:

“We stellen het op prijs dat Tyson het juiste doet door zich onmiddellijk uit wedstrijden terug te trekken en de verantwoordelijk voor zijn beslissingen te accepteren.”

De 31-jarige Gay kende in 2007 het beste jaar in zijn carrière. De Amerikaan werd toen wereldkampioen op de 100 en 200 meter en op de 4×100 meter estafette. (AP)