Oekraïne: drie doden in Odessa, leger doodt separatisten Slavjansk

Bij gevechten in de Zuid-Oekraïense havenstad Odessa zijn drie betogers om het leven gekomen. Tientallen anderen raakten gewond, melden persbureaus AFP en Reuters. Bij een offensief van het Oekraïense leger zijn vandaag aan beide zijden ook al meerdere doden gevallen.

Een Oekraïense politieagent bij een checkpoint die vorige week werd aangevallen door onbekende mannen net buiten Odessa.
Een Oekraïense politieagent bij een checkpoint die vorige week werd aangevallen door onbekende mannen net buiten Odessa. Foto AP / Sergei Poliakov

Bij gevechten in de Zuid-Oekraïense havenstad Odessa zijn ten minste drie betogers om het leven gekomen. Tientallen anderen raakten gewond, melden persbureaus AFP en Reuters. Een offensief van het Oekraïense leger heeft vandaag aan beide zijden het leven gekost aan militairen en opstandelingen.

In het centrum van Odessa, aan de Zwarte Zee, waren zo’n vijftienhonderd mensen samengekomen om te protesteren tegen de verdeeldheid in het oosten van Oekraïne, en vóór de eenheid van het land. Zij zouden zijn aangevallen door honderden pro-Russische gewapende mannen met knuppels. Laura Starink, die vanuit Oekraïne onder meer schrijft voor NRC Handelsblad volgt de ontwikkelingen in Odessa.

Op verschillende plekken in de stad zouden gebouwen in de brand staan. Ook een tentenkamp van pro-Russische activisten zou in de fik zijn gestoken uit woede om de doden die aan pro-Oekraïense zijde zijn gevallen.

Twitter avatar LauraStarink1 Laura Starink Op de Deribasovskastraat in Odessa 3 lijken, een neergestoken, een met ingeslagen schedel, een al weggevoerd. politie doet niets.
Twitter avatar LauraStarink1 Laura Starink Schok in Odessa over pro-Russ gedrag politie groot. Burgers rukken hen hun insignes af, oude man slaat op ze in met een stok. ‘Verraad’.
Twitter avatar LauraStarink1 Laura Starink https://t.co/Ow57LyQRJD Pro-Oekr Odessa neemt wraak voor 4 doden: antimajdan-tentenkamp op Koelikovo Pole in de fik gestoken.

Het offensief van Slavjansk

In het oosten van Oekraïne probeerde het leger vandaag de controle terug te krijgen over de stad Slavjansk.

Update 17.45: Bij de hevige gevechten die volgden, zijn volgens de regering in Kiev vele rebellen gedood en verwond.

Eerder op de dag werden twee Oekraïense gevechtshelikopters neergehaald en vielen aan de zijde van het regeringsleger al doden en gewonden.

Het offensief tegen de pro-Russische strijders die de stad in handen hadden, is door het Kremlin omschreven als “strafexpeditie”. De kans op vrede of het halen van de doelen die vorige maand op een vredesconferentie in Genève zijn gesteld, is bekeken, zei een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin.

Op 17 april werd in Genève afgesproken dat alle betrokkenen in Oekraïne zich moeten onthouden van geweld, intimidatie en provocaties.

Update 17:53
De militaire operatie is slecht nieuws voor de door pro-Russische separatisten gevangen gehouden OVSE-waarnemers, zo blijkt. De vrijlating van de leden van de samenwerkingsorganisatie is als gevolg van het offensief uitgesteld, zei een leider van de rebellen in Slavjansk.

Kiev: geen controle meer in oosten

De aanval op Slavjansk komt na weken van besluiteloosheid van de regering in Kiev, schrijft NRC Handelsblad vanmiddag (€). Ondertussen worden in de regio’s Donetsk en Loegansk steeds meer overheidsgebouwen bezet door gewapende mannen.

De Oekraïense president Toertsjinov gaf afgelopen dinsdag nog toe dat de politie grote delen van het oosten niet onder controle heeft. De regering in Kiev is echter tot nu toe zeer terughoudend geweest met het inzetten van het leger, om een burgeroorlog te voorkomen – met een mogelijk militair ingrijpen van Rusland als gevolg.

Rusland heeft naar aanleiding van de operatie de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeengeroepen, meldt persdienst AP. De spoedvergadering komt vandaag nog bijeen. Het wordt de dertiende bijeenkomst van de Veiligheidsraad sinds het uitbreken van de Oekraïne-crisis.