Rusland: geen hoop voor Genève-akkoord na strafexpeditie Oekraïne

Pro-Russische strijders bij een checkpoint in Slavjansk.
Pro-Russische strijders bij een checkpoint in Slavjansk. Foto Reuters / Baz Ratner

Het Oekraïense offensief tegen pro-Russische strijders in Slavjansk heeft volgens het Kremlin de kans op vrede in Oekraïne doen vervagen. De militaire operatie heeft de doelen die op een vredesconferentie in Genève zijn gesteld onhaalbaar gemaakt, aldus een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin.

Vanochtend begon een groot offensief tegen gewapende separatisten in Slavjansk in Oost-Oekraïne. Daarbij kwam het tot hevige gevechten en werden twee Oekraïense gevechtshelikopters neergehaald. De woordvoerder van Poetin:

“Door de luchtmacht op de lokale bevolking te laten schieten heeft het regime in Kiev een strafexpeditie gelanceerd en daarmee de laatste hoop op een levensvatbaar akkoord van Genève vernietigd.”

Op 17 april werd in Genève afgesproken dat alle betrokkenen in Oekraïne zich moeten onthouden van geweld, intimidatie en provocaties.

De Oekraïense president Toertsjinov heeft toegegeven dat de autoriteiten de controle hebben verloren over grote delen van het oosten van het land. Vandaag hebben de separatisten ook het controlecentrum van de spoorwegen in Donetsk overgenomen. In Slovjanks is het inmiddels wat rustiger. Het is nog niet duidelijk of de strijd later wordt hervat. Tot nu zijn drie mensen om het leven gekomen.