Kiev grijpt nu toch militair in

Vanmorgen vroeg hebben Oekraïense regeringstroepen in het oosten van het land de aanval ingezet tegen gewapende pro-Russische separatisten. „Een strafexpeditie”, zegt Moskou.

Oekraïense soldaten nemen positie in bij een checkpoint dat ze vanochtend bezetten in een dorp op zeven kilometer van de stad Slavjansk
Oekraïense soldaten nemen positie in bij een checkpoint dat ze vanochtend bezetten in een dorp op zeven kilometer van de stad Slavjansk Foto AFP

Na lang aarzelen hebben Oekraïense troepen vanmorgen vroeg een groot offensief ingezet tegen gewapende separatisten in Slavjansk in Oost-Oekraïne. Daarbij is het tot hevige gevechten gekomen, en zijn twee Oekraïense gevechtshelikopters neergehaald. Aan de zijde van het regeringsleger zijn doden en gewonden gevallen.

Moskou tekende vanmorgen scherp protest aan tegen het Oekraïense offensief en heeft de veiligheidsorganisatie OVSE gevraagd om de actie onmiddellijk te stoppen. „Door de luchtmacht op de lokale bevolking te laten schieten heeft het regime in Kiev een strafexpeditie gelanceerd en daarmee de laatste hoop op een levensvatbaar akkoord van Genève vernietigd”, zo zei een woordvoerder Poetin.

De aanval op Slavjansk komt na weken van besluiteloosheid van de regering in Kiev, terwijl er in de regio’s Donetsk en Loegansk steeds meer overheidsgebouwen door gewapende mannen werden bezet. De Oekraïense president Toertsjinov gaf afgelopen dinsdag nog toe dat de politie grote delen van het oosten niet onder controle heeft. De regering in Kiev is echter tot nu toe zeer terughoudend geweest met het inzetten van het leger, om een burgeroorlog te voorkomen – met een mogelijk militair ingrijpen van Rusland als gevolg.

Ondanks beloftes om troepen terug te trekken, bevinden zich nog steeds tienduizenden Russische militairen aan de Oekraïense grens. In de loop van de ochtend waren er nog geen berichten over Russische troepenverplaatsingen.

Twee weken geleden voerden Oekraïense troepen al eens een aanval uit op verschillende wegversperringen rond Slavjansk, maar daarna trokken ze zich terug. De operatie die vanmorgen vroeg begon lijkt veel grootschaliger. Ooggetuigen in de stad meldden langdurige schotenwisselingen en explosies, en beschietingen door Oekraïense gevechtshelikopters. De Oekraïense geheime dienst SBU spreekt in een persbericht van een „omvangrijke operatie om de stad Slavjansk af te grendelen”.

Inmiddels zijn negen checkpoints rond de stad ingenomen, zo melden de Oekraïense autoriteiten. Daarbij is het gekomen tot vuurgevechten met gewapende opstandelingen en is een Oekraïense militair gewond geraakt.

In de loop van de ochtend slaagden de opstandelingen erin twee Oekraïense gevechtshelikopters neer te halen. Daarbij, zo meldt het Oekraïense ministerie van Defensie, zijn twee piloten om het leven gekomen, en zijn verschillende andere inzittenden gewond geraakt.

Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn de helikopters neergehaald met de geavanceerde luchtraketten die vanaf de schouder kunnen worden afgevuurd. De inzet van dergelijke wapens duidt volgens Kiev op de aanwezigheid van „goed getrainde buitenlandse experts” – een verwijzing naar mogelijke Russische inmenging in het conflict.

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken meldt op zijn Facebookpagina dat hij samen met minister van Defensie Koval aanwezig is in het gebied. Volgens Avakov loopt de operatie „volgens plan”. Onduidelijk is of de Oekraïense troepen Slavjansk daadwerkelijk willen innemen, of alleen willen afsluiten van de buitenwereld. Tot nu toe konden de gewapende separatisten een grote bewegingsvrijheid, en waren ze waarschijnlijk betrokken bij de bezetting van een groot aantal overheidsgebouwen in de regio.