’38 doden in Odessa door brand als gevolg van gevechten in Oekraïne’

Mensen wachten op redding door de brandweer in het brandende vakbondsgebouw.
Mensen wachten op redding door de brandweer in het brandende vakbondsgebouw. Foto Reuters - Yevgeny Volokin

In de Zuid-Oekraïense havenstad zouden inmiddels 38 doden zijn gevallen als gevolg van een brand in het vakbondshuis waar pro-Russische betogers zich verschanst hadden. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van de regionale politie. Het is het grootste aantal doden sinds de rellen in Kiev afgelopen februari.

Op verschillende plekken in de havenstad stonden vanavond gebouwen in brand. Bij de brand in het vakbondsgebouw kwamen mensen om door de rook. Zo’n acht mensen zouden ook uit het gebouw zijn gesprongen.

Twitter avatar myroslavapetsa Myroslava Petsa #Odessa artist Alexander Roytburd writes on FB citing his source 15 killed in fire were Russia’s nationals, 10 from Transnistria.

Volgens NRC-redacteur Hubert Smeets die in Donetsk is, is de uitbreiding van rellen naar Odessa buitengewoon serieus:

“Dit is een breuk met de consensus die er tot nu toe bestond; de stilzwijgende consensus was tot nu toe dat alle partijen elkaar niet te hard zouden aanpakken. Dat is nu dus veranderd. Of dit nu overslaat naar Donetsk, is moeilijk te zeggen.”

Update 22.15: Rusland eiste in de spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad vanavond dat de raad een ‘snel eind aan alle geweld’ zou eisen. De Russische ambassadeur Vitali Tsjoerkin maande de regering in Kiev “geen fatale fout te begaan” en het offensief tegen de separatisten in het oosten van Oekraïne te staken. Westerse landen wuifden de Russische verontwaardiging weg en vonden dat Moskou de hand in eigen boezem moet steken. De raad kon het echter niet eens worden over een verklaring.

Pro-Russische activisten gooien met voorwerpen naar het Oekraïense regeringsleger in Odessa. Foto Reuters - Yevgeny Volokin

Het is vandaag al de hele dag onrustig in de stad aan de Zwarte Zee; zo’n vijftienhonderd pro-Oekraïense betogers protesteerden vandaag tegen de verdeeldheid in het oosten van Oekraïne, en vóór de eenheid van het land. Zij zouden vervolgens zijn aangevallen door honderden pro-Russische gewapende mannen met knuppels. Daarbij zouden tientallen gewonden zijn gevallen en drie doden aan de pro-Oekraïense zijde.

Offensief in oosten Oekraïne

Ondertussen probeerde het Oekraïense leger in het oosten van het land controle terug te krijgen over de stad Slavjansk, die al weken in handen is van seperatisten. Ook daarbij zouden volgens Kiev vele gewonden zijn gevallen en doden aan beide zijden. Een dode viel toen eerder vandaag twee Oekraïense gevechtshelikopters neergehaald werden.

Smeets heeft de indruk dat de Oekraïense strijdkrachten de stad inmiddels redelijk in handen hebben:

“Maar rondom Slavanjnsk zijn nog steeds veel dorpen in handen van pro-Russische milities.”

Het offensief tegen de pro-Russische strijders is door het Kremlin omschreven als “strafexpeditie”. De kans op vrede of doelen, die vorige maand op een vredesconferentie in Genève werden vastgesteld, is voorbij, zei een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin. De VN-Veiligheidsraad komt vanavond nog bijeen, op instigatie van Rusland.

Bekijk hier een livestream met beelden uit het centrum van Odessa.