Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Algemeen

Tandartsen klagen NZa aan

Foto thinkstock

Nederlandse tandartsen zijn verbolgen over het afbreken van een proef met vrije tarieven in de mondzorg door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Ze dienen een klacht in bij de Nationale ombudsman. Het tarievenexperiment werd voortijdig beëindigd nadat de toezichthouder op grote prijsstijgingen had gewezen. Volgens de tandartsen waren de de NZa-onderzoeken ondeugdelijk en misleidend. Hun „onderbouwde kritiek” daarop zou zijn genegeerd. De Associatie Nederlandse Tandartsen stelt dat „de grenzen van fatsoenlijk bestuur” zijn overschreden. Deze krant toonde onlangs aan dat de belangrijkste conclusies van een onderzoek door de NZa op het laatste moment werden verwijderd nadat ambtenaren van minister Schippers (Zorg, VVD) daarop kritiek hadden geuit. Jan Willem Vaartjes, voorzitter van de tandartsenassociatie, stelt mede naar aanleiding van die publicaties: „Wij hebben helaas alle vertrouwen in de objectiviteit en werkwijze van de NZa verloren.” (NRC).