UvA-hoogleraar ontkent fraude, beurs uitgesteld

Sociaal psycholoog Jens Förster (Universiteit van Amsterdam), van wie dinsdag bekend werd dat hij een wetenschappelijk artikel moet intrekken wegens datamanipulatie, krijgt voorlopig niet de Humboldt-prijs. Met die beurs van 5 miljoen euro zou hij per 1 juni vijf jaar lang onderzoek doen aan de Ruhr-universiteit Bremen. De Alexander von Humboldt Stichting meldt dat zowel de stichting als Förster zelf wil dat er eerst meer helderheid komt over de zaak.

Förster verspreidde gisteren een e-mail waarin hij spreekt van een „heksenjacht op psychologen sinds de Stapel-affaire”. Hij schrijft: „Ik heb nooit data gemanipuleerd noch mijn medewerkers daartoe aangezet.” Markus Denzler, co-auteur van het gewraakte artikel, heeft met de dataverzameling en -analyse niets te maken gehad, schrijft Förster. Hij wil dat de UvA en het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit, dat de datamanipulatie in zijn werk vaststelde, het onderzoek heropenen. En hij zegt spijt te hebben dat hij de vragenlijsten die zijn onschuld eventueel zouden kunnen bewijzen, heeft weggegooid bij verhuizing naar een kleiner kantoor. De UvA en de afdeling Psychologie beraden zich op de situatie.