Vezels vullen de hersenen

Eet veel vezels, dan eet je niet te veel. Doordat vezels vocht vasthouden zou je eerder verzadigd raken, want maag en darmen raken eerder gevuld. Maar er speelt nog iets anders, ontdekten voedingsonderzoekers van het Imperial College London. Sommige vezels geven direct een signaal af naar de hersenen, waardoor een gevoel van verzadiging ontstaat. Dat schrijven zij in een artikel dat gisteren verscheen in Nature Communications.

Het gaat om voedingsvezels die door bacteriën in de darmflora kunnen worden afgebroken (fermenteerbare vezels). Er ontstaat bij die vertering acetaat, een simpel vetzuur dat in het bloed wordt opgenomen. Zo bereikt het ook de hypothalamus onderin de hersenen, waar het wordt opgenomen.

De onderzoekers lieten bij muizen zien dat dit zo werkt met behulp van radioactief gemerkte stoffen. Injecties met acetaat dempten de eetlust van de dieren. In de hypothalamus veranderde het profiel van neurotransmitters. Dat is een aanwijzing dat effecten in het centraal zenuwstelsel hieraan ten grondslag liggen.

Het moderne westerse menu levert tussen de 10 en 20 gram vezels per dag. Dat is een fractie van wat jagers-verzamelaars uit het stenen tijdperk moeten hebben binnengekregen: naar schatting meer dan 100 gram per dag, schrijven de onderzoekers. Bovendien bestaan de ‘moderne’ voedingsvezels verhoudingsgewijs veel minder uit fermenteerbare vezels.

Fermenteerbare vezels zitten vooral in groenten, fruit en peulvruchten. Niet-fermenteerbare vezels worden niet door de darmen afgebroken en worden onverteerd weer uitgepoept. Ze komen met name voor in graanproducten, zoals tarwezemelen in volkorenbrood. Om overgewicht te bestrijden zouden we volgens de onderzoekers meer fermenteerbare vezels moeten eten.