Opinie

Peepwereld

Zeker tien keer deed ik een munt van twee euro in de gleuf. Geld voor een kwartier gluren. Wat ik zag? Een naakte vrouw. Ze kronkelde een beetje op een ronddraaiende schijf.

Dan vijftien minuten YouPorn. Ik zie schreeuwende orgasmes, dubbele penetraties, een meisje dat in sperma stikt en close-ups van genitaliën, een camera die nog net niet naar binnen dringt. Iedere move met bijpassend geluid.

Tijdens de peepshow klinkt alleen een popmuziekje, maar de muren van het hokje plakken, het ruikt er licht zuur en ik kan de andere gluurders achter het matglas van hun raampjes zien. Mannen die steeds korter worden, aan centimeters inleveren door de toenemende kromming van hun rug.

De dames op het draaibed verdwijnen na enkele minuten, maken plaats voor een collega. In de coulissen liggen uitgeschopte hakken als kleurige Mikado bijeen, een spuitfles Glassex staat klaar.

Het Parool kopte onlangs dat Sex Palace, de allerlaatste peepshow in Nederland, de deuren sluit. Het internet concurreert de live-ervaring eruit. Op naar de Wallen dus. Eigenaar Jan Otten (fors postuur, grijze krullen) doet alsof hij van niets weet.

Medewerker Srdjan (brede borst, guitige ogen) biedt een rondleiding aan. Die duurt nogal kort, want alle privéhokjes (voor een film of dansdame) zijn hetzelfde: de prullenbak zit vol proppen keukenpapier, stroken grillig wit lopen over de muur.

Srdjan hoopt dat het gluurpaleis blijft bestaan. Zijn ouders werken ook al jaren op de Wallen, ze maken peeskamers schoon. „Voor ons is het heel normaal.” Hij kijkt niet eens meer naar de dames, die om de zoveel weken wisselen, door naar de volgende peepclub in Europa.

Dan ziet hij de achtergrondfoto op mijn telefoon: een topless model met blokjesbuik.

„Wat is dat?” roept Srdjan.

Een halfnaakte man, daar kijkt hij nog van op.

Ik weet wat de peepwereld kan redden. Ze hebben de helft van hun klanten, heteroseksuele vrouwen, laten schieten door geen mannen aan te bieden. Het is natuurlijk weleens geprobeerd, maar er moet een hardere hand zijn die hen naar de Wallen drijft.

Srdjan steigert: „Vrouwen kunnen het altijd krijgen.”

Een idee dat diep zit, maar waar alleen heimelijke kuisheidsbewakers baat bij hebben. Want van overschot wordt niemand happig.

Wanneer ik vroeger bij klasgenootjes thuis kwam die de snoeppot gewoon op tafel hadden staan, leek iedereen er gemakkelijk vanaf te kunnen blijven. Niet ik, want bij ons was ‘lekkers’ speciaal, een beetje verboden.

Er is voor verkeerde reclame gekozen. Vertel vrouwen voortaan dat ze het niet kunnen krijgen en het loopt storm voor Jan en Srdjan. Zeker wanneer haar inkomen eindelijk gelijk is aan dat van de man. Want twee euro voor anderhalve minuut gluren is natuurlijk wel duur vergeleken bij vijftien minuten gratis YouPorn.