Bestaat planeet Game of Thrones?

Winter is coming, maar niemand weet wanneer. De onvoorspelbaarheid van de seizoenen is een belangrijk gegeven in de HBO-serie Game of Thrones. Zomers en winters wisselen elkaar onregelmatig af en kunnen jarenlang aanhouden, tot ongenoegen van de personages. Kan zoiets in het echt? Sterrenkundigen uit Baltimore hebben een verklaring gezocht voor de vreemde seizoenspatronen en publiceerde de resultaten vorig jaar op arxiv.org.

Het meest waarschijnlijke scenario (naast tovenarij) is dat de planeet waarop de serie zich afspeelt niet rond één ster draait (zoals de aarde rond de zon), maar rond een dubbelster: twee sterren die op hun beurt ook om elkaar heen cirkelen.

Zo’n systeem met drie lichamen is onvoorspelbaar. De zwaartekracht van de twee sterren werkt ieder jaar net iets anders op de planeet, met lange en onregelmatige seizoenen tot gevolg. Dubbelsterren komen zeer vaak voor: ongeveer de helft van de sterren in de Melkweg heeft een partner. Recentelijk zijn ook een handvol reuzenplaneten gevonden rond dubbelsterren.

Kleinere, rotsachtige planeten zijn moeilijker te detecteren, maar naar verwachting talrijk. Het is dus niet ondenkbaar dat een Game of Thrones-planeet binnenkort gevonden zal worden. Of er zombies en draken op voorkomen is een tweede vraag.