Samsom: kabinet moet nu zorgen voor nieuw belastingstelsel

Het kabinet moet, als het aan PvdA-leider Diederik Samsom ligt, de resterende regeerperiode nog zeker één grote hervorming doorvoeren: een nieuw belastingstelsel waarin rijken meer belasting betalen en werken aantrekkelijker wordt gemaakt. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom vanmorgen in een interview in de Volkskrant.

PvdA-leider Diederik Samsom.
PvdA-leider Diederik Samsom. Foto ANP/Bart Maat

Het kabinet moet, als het aan PvdA-leider Diederik Samsom ligt, de resterende regeerperiode nog zeker één grote hervorming doorvoeren: een nieuw belastingstelsel waarin rijken meer belasting betalen en werken aantrekkelijker wordt. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom vanmorgen in een interview in de Volkskrant.

Volgens Samsom moet het kabinet zijn ‘terughoudendheid laten varen’ en grote investeringen doen die de economie en de werkgelegenheid aanjagen. Vijf veranderingen zouden daarvoor een goed begin vormen volgens de PvdA-leider; ten eerste een ‘belastingverschuiving’ waarmee arbeid minder en kapitaal meer wordt belast. De vermogensverdeling in Nederland is volgens Samsom nu ‘uitermate oneerlijk’. “Met kapitaal kun je heel snel veel rijker worden en met arbeid kennelijk niet.”

Samsom:

“Voor mensen met een beetje spaargeld is het veronderstelde rendement van vier procent te hoog, terwijl aan de bovenkant de vermogens alleen maar groeien en renteniers daardoor veel te weinig belast worden. Dat moet andersom. [...] Met kapitaal kun je heel snel veel rijker worden en met arbeid kennelijk niet.”

Het kabinet heeft nu krap een jaar een plan op de plank liggen van de commissie-Van Dijkhuizen om het belastingstelsel verregaand te vereenvoudigen. Het onderwerp bleef lang onaangeroerd door alle politieke commotie rond de hervormingen in de zorg, de woningmarkt, de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid. Nu, zegt Samsom, hoeft het kabinet ‘geen dag meer te wachten’.

‘Investeringen in economie moeten beter aangejaagd’

Samsom vindt verder dat het kabinet te weinig doet om investeringen in de economie aan te jagen. Hij vindt dat met name pensioenfondsen, die samen duizend miljard euro beheren, het geld moeten laten rollen. Het kabinet dient voorop te gaan door een deel van het risico te nemen. “Ik zie nu dat de patstelling wel irritant lang duurt.”

De PvdA-leider erkent volgens de krant dat hij aanstuurt op een frontale aanvaring met zijn coalitiepartner de VVD, maar dat kan de coalitie naar zijn inschatting wel hebben:

“We hebben wel meer verschillen overbrugd. Als je het stelsel alleen maar zo efficiënt mogelijk inricht en verder niks, wordt de samenleving oneerlijker. Bovendien laat je dan een opdracht liggen. Daar staan we hard in.”