Activisten Greenpeace gearresteerd bij actie tegen Russische olietanker

De politie heeft vanochtend dertig Greenpeace-activisten gearresteerd die in de Rotterdamse haven probeerden te voorkomen dat een Russische tanker met olie uit het Noordpoolgebied zou aanmeren.

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo Kapitein schip #Greenpeace aangehouden voor niet opvolgen aanwijzingen. Rest bemanning niet. Schip krijgt begeleiding naar andere locatie.
Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo #Maasvlakte: op kade en vanaf bootjes water zo’n 30 personen #Greenpeace aangehouden die aanmeren olietanker belemmerden.

De Russische tanker kwam vanochtend om 08.30 aan in de haven van Rotterdam, met in zijn kielzog twee schepen van Greenpeace. Ruim honderd actievoerders en bemanningsleden van de Greenpeace-schepen Rainbow Warrior III en de Esperanza probeerden te voorkomen dat de olietanker kon aanmeren.

Twitter avatar Willem_GP Willem Wiskerke #NoArcticOil We liggen waar de tanker z’n gevaarlijke lading wilde lossen. En we gaan niet weg. http://t.co/KhUnNjb8qn
Twitter avatar Willem_GP Willem Wiskerke Juist. Commandos inzetten tegen vreedzame actievoerders.. Dat was hem dan. Maar campage gaat door. #NoArcticOil http://t.co/ce5A6UtuTL

De olie in het schip is afkomstig van het nieuwe Russische booreiland bij de poolcirkel waar een protest vorig jaar tot de arrestatie van tientallen Greenpeace-betogers leidde. Een van hen, Faiza Oulahsen, behoort nu ook weer tot de actievoerders. In een opiniestuk in NRC legde ze onlangs uit waarom volgens haar ‘naar olie boren op open zee in het onherbergzame Noordpoolgebied gekkenwerk is”.

“Door ronddrijvend zee-ijs is de kans op lekkages groot. Het vaak slechte weer en de overheersende duisternis maken het zeer lastig een gat te dichten en de olie op te ruimen. Bedrijven als Gazprom, maar ook Shell, nemen dus een onverantwoord risico: ze kunnen een milieuramp van ongekende proporties veroorzaken, die dit kwetsbare natuurgebied ernstig zal schaden.”

De Noordpool herbergt naar schatting 13 procent van de nog onontdekte olievoorraad. De vijf landen rond de Noordpool - Rusland, Noorwegen, Groenland/Denemarken, Canada en de VS - mogen binnen een gebied tot 370 kilometer buiten de kust vrij vergunningen verlenen aan oliebedrijven die er willen boren. Gazproms velden vallen binnen de Russische grens.

Update 11.51 uur:
Nederland kan exploitatie van olie en gas in het Noordpoolgebied niet verbieden omdat dat gebied niet onder de Europese Unie valt, schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp. Hij reageert daarmee op een motie van de PvdA. “Een verbod op het vervoer van zware olie op volle zee en in exclusieve economische zones is strijdig met het recht op de vrije scheepvaart en zou alleen in internationaal verband tot stand kunnen worden gebracht”

Lees bij NRC Q: Kan Greenpeace de strijd om de Noordpool nog winnen?