PVV onder vuur om samenwerking met Le Pen

V.l.n.r. presentatrice Mariëlle Tweebeeke en de lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen Sophie in 't Veld (D66), Marcel de Graaff (PVV), Dennis de Jong (SP), Hans van Baalen (VVD), Peter van Dalen (CU/SGP), Esther de Lange (CDA), Bas Eickhout (GroenLinks) en Paul Tang (PvdA) tijdens het Europadebat van Nieuwsuur.
V.l.n.r. presentatrice Mariëlle Tweebeeke en de lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen Sophie in 't Veld (D66), Marcel de Graaff (PVV), Dennis de Jong (SP), Hans van Baalen (VVD), Peter van Dalen (CU/SGP), Esther de Lange (CDA), Bas Eickhout (GroenLinks) en Paul Tang (PvdA) tijdens het Europadebat van Nieuwsuur. Foto ANP / Marcel van Hoorn

PVV-lijsttrekker Marcel de Graaff is vanavond onder vuur genomen in het eerste tv-debat tussen de lijsttrekkers voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. De overige partijen uitten zware kritiek op de samenwerking tussen de PVV en het Front National.

PvdA-lijsttrekker Paul Tang hekelde tijdens het debat in het tv-programma Nieuwsuur de ‘vrienden van Wilders’, en memoreerde dat voormalig FN-boegbeeld Jean-Marie le Pen de Holocaust een ‘detail van de geschiedenis’ heeft genoemd. “Daar zijn wij tegen”, zei Tang.

De Graaff, voor wie het debat zijn eerste grote media-optreden was, verweerde zich door te stellen dat het alleen gaat om de politieke standpunten van het huidige Front National.

“De samenwerking die wij zoeken, dat draait om politieke argumenten. Het Front National wordt geleid door Marine le Pen. Zij heeft krachtig afstand genomen van de woorden van haar vader.”

‘VVD geeft geld weg aan knoflooklanden’

VVD’er Hans van Baalen wees erop dat Le Pen senior straks opnieuw in het Europees Parlement wordt gekozen. “Je kunt niet zeggen: we hebben er niets mee te maken, maar we zitten wel samen in een fractie”, zei ook D66-lijsttrekker Sophie in ’t Veld.

Even later kwamen De Graaff en Van Baalen opnieuw in botsing. De Graaff betichtte de VVD ervan geld weggegeven te hebben aan Griekenland en andere ‘knoflooklanden’. Van Baalen bestreed dat, en stelde dat er geen schulden worden kwijtgescholden. “De PVV liegt en bedriegt”, zei Van Baalen.

Foto ANP / Marcel van Hoorn

D66: Europese belastingen heffen

De Europese Unie moet eigen belastingen kunnen heffen, betoogde D66-lijsttrekker Sophie in ’t Veld. Daarvoor moeten de nationale bijdragen van lidstaten worden afgeschaft en vervangen door rechtstreekse belastingen. In ’t Veld zei na enig aandringen dat ze het ‘democratisch’ vindt om een Europese belasting in te voeren. Die zou het huidige systeem van EU-afdrachten door lidstaten moeten vervangen.

“Nu wordt de begroting in achterkamertjes voor zeven jaar vastgelegd. In een democratie oefent een parlement democratische controle uit op de macht. Wij willen de nationale bijdrage aan de EU afschaffen en vervangen door rechtstreekse belastingen aan Europa.”

De Lange daagde In ’t Veld uit

CDA-lijsttrekker Esther de Lange had In ’t Veld uitgedaagd voor de camera’s toe te geven dat D66 Europese belastingheffing wil. Ze verwees daarbij naar de Belgische premier Guy Verhofstadt en diens streven naar een federaal Europa. Verhofstadt is mede namens D66 kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.

In het Europese verkiezingsprogramma van D66 staat dat de partij ‘op termijn’ meer Europese belastingen wil. De btw zou deels naar Brussel moeten vloeien.

De ‘Europese’ lijsttrekkers van de grootste Nederlandse partijen gingen vanavond voor het eerst met elkaar in debat in de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement, die in Nederland op 22 mei worden gehouden. Het debat werd gehouden in Maastricht. (Novum)