Over de voorwaardelijke vrijlating van Volkert van der G.

Enkelband

Na zijn vrijlating moet Van der G. zich wekelijks melden bij de reclassering. Hij krijgt de zwaarste vorm van elektronisch toezicht: een enkelband met gps. De reclassering kan dag en nacht zien waar hij is. Van der G. moet zich laten behandelen door een psycholoog of psychiater en hij krijgt een gebiedsverbod voor Hilversum, Rotterdam, Den Haag en de woonplaat(en) van de nabestaanden. Verder mag hij geen contact opnemen met de media of nabestaanden.

Huisvesting

Waar Van der G. gaat wonen is niet bekend. Hij gaat in ieder geval niet terug naar zijn oude woonplaats Harderwijk. De moordenaar van Pim Fortuyn zou alleen in het buitenland echt veilig zijn, zo wordt gezegd. Het overgrote deel van de delinquenten wordt na tweederde van hun straf gewoon vrijgelaten en kan naar het buitenland als ze willen, zei strafrechtadvocaat Sander Janssen eerder in deze krant. „Van der G. kan dat door deze voorwaarden nu niet.”

Bescherming

Van der G. mocht eerder niet met verlof omdat zijn veiligheid dan in gevaar zou komen. Het is onduidelijk welke maatregelen nu getroffen zijn. Normaal regelt de lokale driehoek – burgermeester, officier van justitie en politie – de veiligheid van ex-delinquenten. De veiligheid van mensen die ernstig bedreigd worden en een maatschappelijke functie hebben, wordt nationaal geregeld. Zulke bescherming voor een ex-delinquent is nog nooit voorgekomen,zegt Janssen.

Bedreiging

Het nieuws dat Van der G. vervroegd vrijkomt leverde een stroom aan bedreigingen van Fortuyn-aanhangers op. Op internet werd openlijk opgeroepen Van der G. op te sporen. Peter de Graaf van de extreemrechtse actiegroep Identitair Verzet vertelde aan deze krant sinds 2002 geld in te zamelen voor een wraakactie. Volgens De Graaf liggen er al concrete plannen voor uitvoering van de actie. Een neonaziband plaatste op YouTube het nummer ‘Volkert moet dood’.

Vrijlating

Normaal komen gedetineerden ’s ochtends vrij, vlak na de start van het dagprogramma. In de dagen ervoor kunnen ze afscheid nemen van medegevangenen en personeel. Eerst gaan ze langs het ‘Bad’, de afdeling waar bezittingen worden bewaard. Erna gaan ze naar buiten. Vaak worden ze opgehaald door familie of vrienden, of verlaten ze zelf de gevangenis. Bij Van der G. gaat het niet zo.