Opera ‘Boris Godoenov’ listig uitgevoerd in prachtige Machine 3-zaal in Dordrecht

Heeft Boris Godoenov de jonge troonpretendent Dimitri laten vermoorden om zelf tsaar te worden? Die vraag staat centraal in de enige opera van Modest Moessorgski. Een antwoord blijft uit, maar Boris gaat aan wroeging ten onder.

Boris Godoenov is in alle opzichten groots: een beroemd meesterwerk met een enorme bezetting. Het kleine muziektheatergezelschap Hollands Diep beschikt niet over de middelen zo’n productie te realiseren, maar verzon een list. Leonard van Goudoever maakte een bewerking van de partituur voor het Hexagon Ensemble (piano, hoorn, fluit, klarinet, hobo, fagot), slagwerk en kamerkoor. Daarbij ging hij uit van de zelden uitgevoerde eerste versie, zonder vrouwelijke hoofdrol en zonder de ingrijpende ‘verbeteringen’ van Rimski-Korsakov. Deze gloednieuwe Godoenov klinkt transparant, modern en rauw.

Een klein ensemble, dus minder volume, betekent meer ruimte voor de zangers, en de solisten die Hollands Diep engageerde zijn vrijwel allemaal erg goed. Bariton Nanco de Vries schitterde in de titelrol met een ronkende bariton en overtuigend spel. Het projectkoor zong heel behoorlijk, maar kon aan dat niveau niet tippen.

Artistiek leider Cilia Hogerzeil koos voor een kale, psychologische benadering. De intriges rond Boris’ greep naar de macht bleven daardoor schetsmatig en lieten vooral zijn gewetensnood en waanzin zien. Vaak is Boris Godoenov in Nederland niet te horen. Het vindingrijke arrangement, de sterke solisten en de prachtige, slim bespeelde Machine 3-zaal met zijn glazen achterwand maken het absoluut de moeite waard.