Opinie

Op z’n Koreaans

Ik werd uitgenodigd voor de boekpresentatie van 20 Koreanen koken Koreaans. De uit Korea geadopteerde Nathalie Ji Yun Kranenberg stelde een boek samen met daarin de recepten en verhalen van 20 Nederlandse Koreanen.

Het boek is volledig gefinancierd via crowdfunding, en ter ere daarvan mocht de culinaire pers een middagje barbecuen - op z'n Koreaans natuurlijk - met de makers. En wat doe je als je aan tafel zit met een aantal van die kookgrage Koreanen? Juist, dan trek je ze even aan hun mouw voor een recept uit hun schatkist.

Zo kreeg ik de receptuur voor traditionele bibimbap in handen. Bibimbap is een rijstgerechtje met groenten, kruidig rundvlees en een eitje. Een maaltijd die je in Korea maar weinig op de kaart ziet staan, want het wordt vooral thuis gegeten. Net zoals stamppot, werd me verteld. Hoog tijd om dat dus eens zelf te maken.

Officieel wordt bibimbap geserveerd in een ‘dolsot’, een hete stenen schaal, maar voor de doorsnee Hollander werkt het ook in een kom die even is opgewarmd in de oven. Het is wel handig om bij de toko een potje gochujang (gefermenteerde chilipasta) en gosari te halen. Al is het goed zoeken naar dat laatste, want ik kon de gosari zelf niet vinden en maakte mijn portie dus zonder. Daar merkte ik overigens weinig van, want de bibambap smaakte verdraaid lekker.

Meng het gehakt met 1 tl sojasaus, 1 tl suiker, de rijstwijn, een halve theelepel sesamolie, knoflook en een snufje zout en peper.

Laat minimaal een uur marineren in de koelkast.

Snijd de wortel en courgette julienne en bak om de beurt in een scheutje olie tot ze glazig worden. Breng op smaak met zout en peper en zet apart.

Snipper de ui en fruit kort aan. Voeg de gosari, een teentje knoflook en een theelepel sesamolie toe. Roerbak tot de gosari zacht is geworden. Bak de taugé in olie en de shiitake in 2 tl sojasaus en 2 tl suiker en zet alles apart.

Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing. Rul het gehakt tot al het vocht is verdampt. Meng de ingrediënten voor de saus.

Neem vier grote kommen en vul met de rijst. Drapeer de groenten netjes langs de rand en leg het gehakt, saus en een eierdooier in het midden. Roer de bibimbap aan tafel tot een rommelige maar smakelijke rijsthap.