Rapport MH370: Maleisië pleit voor real-time trackingsysteem

In het eerste onderzoeksrapport dat Maleisië vandaag presenteert over het vermiste vliegtuig MH370 van Malaysia Airlines beveelt het Ministerie van Transport een standaard systeem voor real-time tracking van commerciële vluchten aan.

Flightradar24
Flightradar24 Screenshot Flightradar24.nl

In het voorlopige onderzoeksrapport dat Maleisië vandaag presenteerde over het vermiste vliegtuig MH370 van Malaysia Airlines beveelt het Ministerie van Transport een standaard systeem voor real-time tracking van commerciële vluchten aan. Dit schrijft zij aan de International Civil Aviation Authority, het VN-orgaan dat toezicht houdt op de wereldwijde luchtvaart.

In het rapport, dat dateert van 9 april maar vandaag pas werd vrijgegeven, benadrukt het ministerie dat de verdwijning van vlucht MH370 van Malaysia Airlines en vlucht AF447 van Air France in 2009 beter gelokaliseerd hadden kunnen worden met zo’n real-time trackingsysteem. Een woordvoerder van het ministerie zegt tegen Reuters:

“In de afgelopen vijf jaar is nu twee keer een groot passagiersvliegtuig verdwenen waarvan de exacte laatste positie niet bekend was. Deze onzekerheid leidde tot grote moeilijkheden bij het tijdig lokaliseren van het vliegtuig.”

In feite bestaat zo’n real-time trackingsysteem al, maar dit heeft geen wereldwijde dekking en kan worden uitgeschakeld.

In het rapport staat nog niets over de oorzaak van het ongeluk.

Vlucht MH370

De Malaysian Airlines Boeing 777-200ER met vluchtnummer MH370 verdween op 8 maart tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. De zoektocht naar het vliegtuig, dat 239 passagiers en bemanningsleden aan boord had, vond aanvankelijk plaats in de Zuid-Chinese Zee en de Straat van Malakka. Later werd gezocht in de Indische Oceaan. Het gebied waar het toestel vermoedelijk in zee is gestort werd uiteindelijk ongeveer drie weken na de verdwijning gevonden met behulp van nieuwe satellietgegevens.

Familieleden

Luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines riep eerder vandaag familieleden van passagiers van het vermiste vliegtuig, die nog altijd in hotels in de buurt verblijven, op om naar huis te gaan en daar op nieuws te wachten over de zoektocht naar het vermiste toestel.