Oekraïne voert dienstplicht weer in

Anti-regeringsdemonstranten bestormden vandaag het lokale politiebureau in Krasnoarmiisk, regio Donetsk.
Anti-regeringsdemonstranten bestormden vandaag het lokale politiebureau in Krasnoarmiisk, regio Donetsk. Foto AP

Wegens de onrust in Oekraïne heeft Oleksandr Toertsjinov, interim-president van het land, de dienstplicht opnieuw ingevoerd.

Toertsjinov kondigde de maatregel per decreet af “om de verslechterende situatie” in het oosten van het land te herstellen. Gisteren vielen in het oosten van Oekraïne opnieuw steden in handen van pro-Russische separatisten.

Een half jaar geleden schafte toenmalig president Janoekovitsj de dienstplicht juist af.

Kiev: leger in hoogste staat paraatheid

De Oekraïense regering heeft het leger in de hoogste staat van paraatheid gebracht, zei Toertsjinov gisteren. Tijdens een bijeenkomst met lokale bestuurders waarschuwde hij voor een gewapend conflict. “Ik wijs nogmaals op het gevaar dat de Russische Federatie een landoorlog tegen Oekraïne ontketent”, zei hij. Eerder deze week liet Moskou weten dat de tienduizenden Russische militairen die zijn samengetrokken aan de Oekraïense grens zullen terugkeren naar hun kazernes. Volgens de NAVO zijn daar echter geen aanwijzingen voor.

Toertsjinov:

“De autoriteiten zijn niet in staat om de situatie in de regio’s Donetsk en Loegansk onder controle te krijgen. Ze zijn onmachtig, en sommigen van hen werken zelfs samen met terroristische organisaties.”

Ongeveer 40.000 Russische troepen zijn gestationeerd in de buurt van de Oekraïense grens.