North Sea Jazz in Hongkong

Het North Sea Jazz Festival breidt uit naar Hongkong. In november is de eerste editie van een driedaags openlucht muziekfestival met drie podia bij het New Central Harbourfront op Hong Kong Island. Na North Sea Jazz Curaçao is dat het tweede buitenlandse festival van de organisatie.

De expansiedrift van North Sea Jazz is groot. Tegenover vijf overzeese edities in Kaapstad, staan pogingen in Londen, Qatar, China, Nairobi en St. Petersburg. Dit jaar is de vijfde editie van North Sea Jazz Curaçao. Toch is uitbreiding geen heilig moeten, benadrukt directeur Jan Willem Luyken vanuit Curaçao. „We worden vaak benaderd, maar negen van de tien voorstellen negeren we. We gaan een nieuw internationaal avontuur aan als het ons interessant lijkt.”

Er is drie jaar gewerkt om dit Chinese festival van de grond te krijgen. „Een editie in Azië stond hoog ons lijstje”, zegt Luyken. „En dit is een magische plek, in een park tussen de wolkenkrabbers van een heel moderne stad.” Net als op Curaçao gaat North Sea Jazz een samenwerking aan met een lokale partner, in dit geval One2 Entertainment, een in Hongkong gevestigd entertainmentbedrijf. De verbintenis is voor vijf jaar.

North Sea Jazz Hong Kong rekent voor de eerste editie op 15.000 bezoekers per dag. Op het festival zullen zowel internationale als regionale artiesten optreden, verdeeld over drie podia. „Het wordt een uitdaging in te spelen op de muziekmarkt daar”, zegt Luyken. „We willen grote namen aantrekken uit de internationale pop- en jazzwereld en daarnaast de populaire Aziatische acts uit de regio.” Logistiek wordt het evenement „makkelijker” dan de festivals op Curaçao waarvoor veel techniek speciaal wordt ingevlogen. „Uitdagender is het om de grote artiesten in Azië te krijgen. De focus in de meeste tournees ligt op Europa en de Verenigde Staten. Sporadisch wordt dan ook Azië aangedaan.”