Nigerianen eisen opheldering: waar zijn de ontvoerde meisjes?

Zo’n 200 ontvoerde tienermeisjes zijn wellicht naar buurlanden gebracht.

Tientallen door de terreurorganisatie Boko Haram ontvoerde schoolmeisjes zijn mogelijk gedwongen met hun kidnappers te trouwen. Ruim twee weken na hun ontvoering tijdens hun examens is er nog steeds weinig bekend over hun lot. In hoofdstad Abuja demonstreerden gisteren honderden vrouwen tegen de „nonchalante houding” van de overheid.

Sinds de tussen de circa 200 meisjes van rond de 16 jaar uit hun school bij het dorpje Chibok in het noordoosten van Nigeria in vrachtwagens werden meegenomen, is er nauwelijks betrouwbare informatie. Het gebied is te afgelegen en te gevaarlijk voor journalisten. Het precieze aantal ontvoerde meisjes en hun namen zijn nooit bekend gemaakt. Vorig jaar dreigde de leider van de islamitische terreurgroep Abubakar Shekau in een video gekidnapte vrouwen als slaven te behandelen. Volgens de door Boko Haram aangehangen uitleg van de islam is meisjesonderwijs verboden. De groep heeft de verantwoordelijkheid voor de ontvoering niet opgeëist.

Er zijn berichten dat de meisjes naar de buurlanden Kameroen en Tsjaad zijn overgebracht. Hun ontvoerders zouden hun 2.000 naira (9 euro) betalen voor „een huwelijk”. Volgens andere bronnen onderhandelt Boko Haram met de overheid over losgeld. De autoriteiten weigeren „uit veiligheidsoverwegingen” informatie te geven.

Uit ongenoegen over het stilzwijgen gingen in enkele steden vrouwen de straat op, in Abuja naar het parlement. Hun actie BringBackOurGirls op Twitter kreeg in korte tijd veel volgers.

De drie noordoostelijke deelstaten waar Boko Haram actief is worden bestuurd door oppositiepartijen. De Democratische Volkspartij, sinds de terugkeer van burgerbestuur in 1999 aan de macht, bereidt zich voor op verkiezingen, begin 2015. President Goodluck Jonathan, uit het zuiden, wordt in heel Nigeria maar vooral in het islamitische noorden, verweten geen kordate leider te zijn.