Microsoft komt met update voor veiligheidslek Explorer

Foto Reuters / Mal Langsdon

Microsoft heeft vanavond een update live gezet voor Internet Explorer. De update moet het veiligheidslek dichten, waar de afgelopen week voor gewaarschuwd werd. Dat meldt persbureau AP.

Gebruikers die automatische updates in Windows hebben ingeschakeld hoeven niets te doen en krijgen de update vanzelf, meldt Microsoft. Voor anderen is de update te downloaden bij het softwarebedrijf.

Afgelopen weekend maakte Microsoft bekend dat er een kwetsbaarheid in meerdere versies van webbrowser Internet Explorer (IE 6, 7, 8, 9, 10 en 11) zit waardoor hackers een computer over kunnen nemen als je op een verkeerde link klikt. Dat gebeurt wel vaker, maar nu waarschuwden Britse, Duitse en Amerikaanse overheidsdiensten te kiezen voor een andere browser totdat Microsoft Explorer gerepareerd heeft. De digitale opsporingsdienst, Team High Tech Crime, twitterde maandagnacht: gebruik geen Internet Explorer, alleen als het niet anders kan. De tweet werd door verschillende media opgepikt.

Andere browsers zijn heus niet veiliger

Onze techredacteur Marc Hijink:

Internet Explorer (gezamenlijk marktaandeel iets minder dan 60 procent) is de meest gebruikte browser en daarom extra aantrekkelijk voor hackers. Door één browser af te raden suggereren de overheden dat de rest veilig is. Dat is niet het geval. Er zitten regelmatig ernstige lekken in het standaard gereedschap van internetgebruikers. Adobe Flash is een geliefd object voor hackers – sterker nog: deze nieuwe IE-kwetsbaarheid begint met een fout in Flash. Ook Firefox en Google Chrome hebben hun kwetsbaarheden, en Apple liet iPhone en iPad-gebruikers lang surfen met een onveilige Safari-versie.

Lees meer in ons vragenstuk over het veiligheidslek.