Malaise in vastgoed? Niet bij adviseur CBRE

Voor de winkels van het failliete warenhuis Maison de Bonneterie hoopt het momenteel een geschikte huurder te vinden. En voor Shell beheert het ruim negenduizend locaties, verspreid over 22 landen. Twee willekeurige voorbeelden van de werkzaamheden van het Amerikaanse CBRE. Met 44.000 mensen in dienst en een jaaromzet van ruim 7 miljard dollar (5 miljard euro) is het de grootste commerciële vastgoedadviseur ter wereld. In Nederland heeft het concern zo’n 350 werknemers, verspreid over vier kantoren.

Gisteren presenteerde het bedrijf mooie cijfers over het eerste kwartaal. In vergelijking met een jaar eerder steeg de omzet met 26 procent naar 1,9 miljard dollar. De winst ging met 80 procent omhoog naar 67 miljoen dollar. Die resultaten zijn nog beter dan analisten al hadden verwacht. Zij zijn al geruime tijd positief over zowel CBRE als naaste concurrent Jones Lang LaSalle.

Reden daarvoor is positief nieuws vanuit de commerciële vastgoedsector. Vooral in Amerika zet een aantrekkende economie bedrijven ertoe aan te investeren in onroerend goed. Maar ook in Nederland trekt de zakelijke vastgoedmarkt aan. Vanuit zowel binnen- als buitenland wordt voorzichtig weer geld gestoken in kantoorruimte. En precies daarin schuilt volgens Philip Hardeveld, vastgoedexpert van ABN Amro, de kracht van adviseurs als CBRE: „Alles draait om hun wereldwijde netwerk. Als een Amerikaans bedrijf besluit een vestiging in Nederland te openen, gaat er vanuit het kantoor van CBRE in New York een belletje naar de vestiging in Amsterdam. Daar kan meteen gestart worden met zoeken.”

Dat moet momenteel in Nederland niet erg lastig zijn. Er staat namelijk ruim 8 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg. Dat is tachtig keer de oppervlakte van de Utrechtse Jaarbeurs.

En ook wanneer er nieuwe kantoren worden gebouwd, zoals momenteel op de Amsterdamse Zuidas gebeurt, is degelijk advies nodig. Gaat een pand in de verkoop, dan kan CBRE de taxatie op zich nemen. Op de beurs stijgt het aandeel dan ook al een aantal maanden op rij.