Kiev: leger in hoogste staat paraatheid

Het Oekraïense leger staat klaar voor oorlog met Rusland, Kiev zegt dat het de controle over het oosten kwijt is.

De Oekraïense regering heeft het leger in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Dat heeft president Toertsjinov gisteren laten weten. Tijdens een bijeenkomst met lokale bestuurders waarschuwde Toertsjinov voor een gewapend conflict. „Ik wijs nogmaals op het gevaar dat de Russische Federatie een landoorlog tegen Oekraïne ontketent”, zei hij.

Eerder deze week liet Moskou weten dat de tienduizenden Russische militairen die zijn samengetrokken aan de Oekraïense grens zullen terugkeren naar hun kazernes. Volgens de NAVO zijn daar geen aanwijzingen voor.

Volgens Toertsjinov zijn de Oekraïense strijdkrachten in gereedheid gebracht. De president moest tegelijkertijd toegeven dat de autoriteiten de controle hebben verloren over grote delen van het oosten van het land. „De autoriteiten zijn niet in staat om de situatie in de regio’s Donetsk en Loegansk onder controle te krijgen”, zei hij. „Ze zijn onmachtig, en sommigen van hen werken zelfs samen met terroristische organisaties.”

Gisteren vielen in het oosten van de Oekraïne opnieuw steden in handen van pro-Russische separatisten. In de stad Horlivka, een half uur rijden van Donetsk, namen gewapende mannen het stadhuis over. Verder naar het oosten, in de regio Loegansk, bezetten dertig gewapende separatisten een overheidsgebouw in de stad Altsjevsk. In totaal worden nu in 25 steden in het oosten van het land gebouwen bezet.

Volgens de regering in Kiev wordt de onrust in het oosten georganiseerd door Russische agenten. Gisteren werd de Russische militaire attaché door de Oekraïense geheime dienstopgepakt. Volgens het persbureau Interfax-Oekraïne werd de diplomaat gearresteerd terwijl hij bezig was met een inlichtingenoperatie. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de Russische diplomaat tot ‘persona non grata’ is verklaard wegens „activiteiten die niet in overeenstemming zijn met diplomatieke status.”

In de stad Slavjansk, die volledig wordt gecontroleerd door gewapende separatisten, zijn vanochtend volgens een lokale krant twee gijzelaars vrijgelaten. Onduidelijk is om welke twee het gaat. Pro-Russische militieleden in de stad houden onder anderen zeven militaire waarnemers van de OVSE gevangen.

De crisis baart de Baltische staten en Polen grote zorgen. De Amerikaanse president Obama zal daarom bij een bezoek aan Europa in juni ook de Poolse hoofdstad Warschau aandoen, zo werd vanochtend bekend.