Jongeren interviewen ouderen over de oorlog: rauwe en intieme portretten

Vertelt jouw opa of buurvrouw nog spannende oorlogsverhalen? En vind je het zonde om die niet met de rest van Nederland te delen? Gisteren werd ‘Gezichten van Vrijheid‘ gelanceerd, een online platform waar jongeren mini-documentaires met oorlogsverhalen – die ze nu nog uit de eerste hand kunnen horen – uploaden.

Gezichten van Vrijheid
Gezichten van Vrijheid Screenshot gezichtenvanvrijheid.nl

Vertelt jouw opa of buurvrouw nog spannende oorlogsverhalen? En vind je het zonde om die niet met de rest van Nederland te delen? Gisteren werd ‘Gezichten van Vrijheid‘ gelanceerd, een online platform waar jongeren mini-documentaires met oorlogsverhalen - die ze nu nog uit de eerste hand kunnen horen - uploaden. Het idee is: de jongeren van nu interviewen de jongeren van toen, ouderen die tussen 1940 en 1945 zelf tieners waren.

De website wordt een ‘digitaal vrijheidsmonument’ genoemd, een plek waar de gesprekken tussen jongeren en de laatste overlevenden voor iedereen te zien zijn, met als doel die verhalen voor eeuwig vast te leggen.

De filmpjes duren zo’n 3 tot 7 minuten en gaan over verschillende oorlogsthema’s, zoals verzet, dagelijks leven, verlies, honger en vrijheid. Zo interviewden scholieren Jessica Eli en Dami Adeyeye bijvoorbeeld de Amsterdamse mevrouw Van der Wiel over haar schooltijd:

“Ik woonde in Amsterdam, op tweehoog. Aan de overkant zat ik op school. De Duitsers die ons land waren binnengevallen moesten worden ondergebracht en dat gebeurde in mijn school. Dus toen was onze school bezet en moest ik naar een andere, een heel stuk verderop.”

Bekijk hier het hele interview:

Vanaf 4 mei mini-docs bij de NPO

Vanaf 4 mei is bij de NPO elke zondag een aflevering te zien van de documentaireserie die voortvloeide uit het online project van ‘Gezichten van Vrijheid’. Professionele documentairemakers gingen op pad met een jongere en een oudere en samen reizen ze naar een plek die voor de oudere een herinnering oproept aan een belangrijk moment uit de Tweede Wereldoorlog. De oudere blikt terug en vertelt over de betekenis en beleving van vrijheid. De serie bestaat uit 9 afleveringen. Doordat de jongeren geheel vanuit hun eigen belevingswereld de ouderen bevragen, ontstaan rauwe en intieme portretten. Aanstaande zondag de eerste aflevering dus, bekijk hieronder alvast de trailer.