Johan Simons regisseur

‘Ik kom uit een heel christelijk gezin en in de kerk was Bach de eerste componist die ik als kind hoorde. Zijn muziek voelt daarom heel vertrouwd en troostrijk. Het gaat rechtstreeks naar mijn hart. Zijn in Leipzig gecomponeerde cantates bijvoorbeeld zijn vaak zo teer en mooi. In de aria Wie zittern und wanken kloppen de woorden precies met de muziek; je voelt het beven en wankelen. Ik vind het nog steeds goddelijke muziek, al geloof ik al lang niet meer in God. Het liefst luister ik ’s ochtends vroeg naar Bach, dan word je meteen met schoonheid geconfronteerd. Ook als ik schoonheid op het toneel wil brengen, is Bach een heel goede componist. Ik maak nu De negers van Jean Genet, een controversieel stuk. Met Bach laat ik horen dat de Europese cultuurgeschiedenis naast gruwelijkheden ook mooie dingen heeft voortgebracht.”