Het Hilton Hotel is het populairst bij beursfondsen

Deze weken, tot en met eind mei, organiseren Nederlandse beursgenoteerde bedrijven hun jaarlijkse vergaderingen waarin ze verantwoording afleggen aan hun aandeelhouders.

Op zo’n vergadering kunnen al snel een paar honderd beleggers afkomen. Die moeten allemaal een stoel krijgen, een kopje koffie of thee, en misschien zelfs wel een broodje.

Die krijgen de aandeelhouders soms op het hoofdkantoor van de onderneming, vaker wordt een aparte ruimte gehuurd. De Randstad is een populaire vergaderplek, en dan vooral Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

In die steden zijn weer een paar specifieke locaties populair. Op één: het Hilton Hotel, blijkt uit een inventarisatie van vergaderlocaties van de belangrijkste beursgenoteerde bedrijven aan de AEX en de Mid- en Smallkap.

Het Amsterdamse Hilton Hotel is bij het grote publiek vooral bekend van de Bed-In van John Lennon en Yoko Ono, de zelfmoord van Herman Brood, en de moord op Klaas Bruinsma, maar heeft ook ruim twintig vergaderruimtes te huur. Die worden gebruikt door Aalberts (industrie), Akzo Nobel (verf) en Beter Bed (winkelketen). In Rotterdam huren SBM Offshore (maritiem dienstverlener) en Amsterdam Commodities (grondstoffenhandelaar) een ruimte bij de Amerikaanse hotelketen, op Schiphol Cryo Save (stamcelbank).

Ook het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam is populair – daar vergaderen Ahold (van Albert Heijn), TomTom (navigatie) en ING (bankier). In de Willem Burgerzaal van de Doelen in Rotterdam: Unilever (levensmiddelen) en Imtech (installatiebedrijf). Ook in de Doelen, maar dan in een andere zaal: Vopak (opslag van olie en gas).

De reden is simpel: het is praktisch. Voor al die locaties geldt dat ze centraal gelegen en makkelijk bereikbaar zijn en voldoende parkeerplekken hebben.

Prijzen voor het huren van zo’n zaal zijn „in overleg”, of „op maat gemaakt”, zeggen de verhuurders, en „afhankelijk van de wensen”. Maar de kale huur voor een dagdeel de grote zaal in het Muziekgebouw aan ’t IJ? 6.000 euro. Een zaal voor een paar honderd man, met daglicht, begint bij het Hilton bij 2.000 euro. Exclusief koffie.